Italia: cum să obții permisul de conducere fără să faci școala de șoferi

Să obții în Italia permisul de conducere categoria B fără ajutorul unei școli de șoferi, este simplu și economic, ne asigură money.it. Iată cum se poate face și câți bani se pot economisi:

Candidații care doresc să obțină permisul de conducere în Italia au posibilitatea de a alege modul în care se pregătesc pentru examenul auto

  • pot participa la cursurile organizate în cadrul unei școli de șoferi;
  • se pot pregăti pe cont propriu.

Pentru a participa la cursurile unei școli de șoferi din Italia, o persoană care dorește obținerea permisului de conducere trebuie să plătească sume cuprinse între 700 și 900 de euro. În cazul pregătirii pe cont propriu pentru acest examen, sumele cheltuite sunt mai mici, dar nu cu mult. Concret, costul pregătirii pe cont propriu este de aproximativ 650 de euro, ceea ce înseamnă o reducere de 100-150 de euro față de costul pregătirii în cadrul unei școli de șoferi.

Potrivit legislației rutiere din Italia, cei care decid să se instruiască pe cont propriu trebuie să efectueze totuși șase ore de conducere în prezența unui instructor autorizat.  Costul acestora este de minimum 15 euro pentru fiecare 30 de minute de conducere. Astfel, costul total pentru efectuarea celor șase ore de conducere obligatorii este cuprins între 180 și 400 de euro.

Acte necesare 

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Persoanele care doresc să se instruiască pe cont propriu trebuie să-și facă cunoscută această intenție prin completarea formularului TT2112, care poate fi găsit la un Birou Regional al Transporturilor Rutiere Civile (Motorizzazione Civile) sau se poate descărca de aici. Pentru înscrierea la examenul auto, pe lângă completarea și depunerea formularului amintit anterior, cei ce doresc să se instruiască pe cont propriu mai trebuie:

  • să plătească câteva taxe de înregistrare, care ajung la valoarea totală de 56 de euro;
  • să prezinte trei fotografii;
  • să prezinte un certificat medical (20-30 de euro). Acesta din urmă trebuie să fie emis cu cel mult trei luni înainte de înscrierea la examen.
  • cartea de identitate (în original) plus două fotocopii;
  • codul fiscal (original) plus două fotocopii.

Pentru a participa la examenul teoretic, o persoană care optează pentru acest tip de instruire trebuie să se înregistreze la o școală de șoferi autorizată. După ce trece de examenul teroretic, persoanei i se eliberează un certificat care-i permite să înceapă pregătirea practică. Aceasta se poate face numai în prezența unei persoane care are permis de conducere de cel puțin zece ani și o vârstă mai mică de 60 de ani.

Proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere poate fi susținută la minimum o lună de la susținerea probei teoretice. În intervalul de șase luni de valabilitate a certificatului primit la proba anterioară, candidatul poate susține două examene practice.

Proba practică are trei etape:

- Continuarea după publicitate -
  • în prima etapă se testează abilitatea candidatului de a se pregăti pentru conducerea autovehiculului (se pun întrebări teoretice),
  • în a doua etapă se evaluează capacitatea candidatului de a efectua diverse manevre;
  • în a treia etapă se testează capacitatea acestuia de a conduce autovehiculul în condiții de trafic real.

Permisul de conducere pentru categoria B, este documentul care vă permite să conduceți vehicule cu o masă care nu depășește 3,5 tone și cu maximum 9 locuri.

@rotalianul