Italia: cum se poate obține reducerea cheltuielilor la gaz și energia electrică. Cine are dreptul și unde depunem cererea

„Bonus Sociale Energia” este un program de reducere a cheltuielilor la energia electrică și este destinat consumatorilor casnici care sunt în dificultate financiară sau într-o condiție fizică gravă.

Cine are dreptul la reducerea cheltuielilor la energia electrică

Pot obține reducerea plății la energia electrică și gaz toți deținătorii unui contract de uz locativ, pentru o singură reședință.

Condiția principală este ca nucleul familiar care solicită reducererea plății la factura de energie electrică și gaz, să nu depășească un venit maxim de 8107.5 euro pe an iar dacă familia are mai mult de 3 copii în întreținere, venitul nu trebuie să depășească suma de 20.000 euro pe an.

Fiecare gospodărie care îndeplinește aceste cerințe poate avea dreptul și poate face cerere să primească reducere la plata facturilor atât pentru curent electric cât și pentru plata la gaz.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Dacă în casă locuiește o persoană cu afecțiuni medicale grave, care se califică pentru bonusul de disconfort fizic, familia poate face, de asemenea, cerere pentru această facilitate.

Unde depunem cererea

Cererea trebuie să fie depusă la sediul primăriei localității sau a municipiului de reședință sau la o altă instituție desemnată de aceasta (CAF), utilizând formularele furnizate (modulele de completat la fața locului).

Care sunt documentele pe care trebuie să le prezentăm la depunerea cererii

La prezentarea cererii, sunt necesare următoarele documente:

 • documentul de identitate;
 • codicele fiscal;
 • dacă cererea de reducere a cheltuielilor nu este făcută de intestatarul contractului, este nevoie de o delegație scrisă, allegato D, în favoarea persoanei în drept să facă cererea în locul intestatarului;
 • atestatul ISEE în curs de valabilitate;
 • cererea propriu-zisă de reducere a cheltuielilor la plata facturilor pentru energie electrică și/sau gaz modulo A;
 • Allegato CF (anexa CF), prin care se certifică componența nucleului familiar (membri care fac parte);
 • l’allegato FN (anexa FN), în cazul familiilor care au peste 3 copii în întreținere, iar ISEE este mai mare de 8107.5 euro dar nu depășește 20.000 de euro.

Este necesar, de asemenea, să avem asupra noastră și o copie a contractului încheiat cu furnizorul de energie electrică și gaz.

Toate anexele D, CF, FN, precum și modulul A, pot fi descărcate online și completate sau pot fi găsite la sediile primăriilor sau a birourilor CAF unde prezentăm cererea.

Care este valoarea reducerii plății la cheltuielile pentru energie electrică și gaz

Bonusul social pentru energie electrică și gaz, permite familiilor în dificultate financiară, o reducere de aproximativ 30% din cheltuielile anuale estimate (calculate pe gospodărie și după planul de impozitare).

Valoarea bonusului depinde de numărul de membri ai familiei, pentru anul 2017 va fi cuprinsă, la fel ca pentru 2016, între 112 euro și 165 de euro.

Pentru anul 2016 s-au înregistrat următoarele valori:

 • pentru familiile cu 1,2 membri – € 112;
 • pentru familiile cu 3,4 – € 137;
 • pentru familiile cu peste 4 membri – € 165.

Cum primim bonusul de reducere a cheltuielilor la factura de energie electrică și gaz

Valoarea bonusului este actualizată în mod direct pe factura de curent, împărțită în mai multe tranșe, echivalente cu consumul pe 12 luni de la data depunerii cererii.
Fiecare factură conține o parte a bonusului proporțional cu perioada la care se referă factura respectivă.

Cum putem verifica dacă am beneficiat de reducere în urma cererii noastre

În cazul în care bonusul este acordat, în textul facturii este introdus un comunicat în acest sens, la secțiunea „totale servizi di rete – quotta fissa”, unde vom putea găsi valoarea despăgubirii primite pe perioada la care face referință factura respectivă.

De asemenea, putem verifica dacă am beneficiat de reducerea solicitată, adresându-ne:

 • instituției unde a fost prezentată cererea, (Primăria orașului sau a municipilului, CAF), cu chitanța eliberată la depunerea cererii;
 • apelând numărul de telefon gratuit 800.166.654 care ne va cere să furnizăm codicele fiscal a persoanei care a prezentat cererea și numărul de identificare al cererii;
 • pe site-ul www.bonusenergia.anci.it în secțiunea rezervată pentru „Verificați online practica dvs.“, („controlla online la tua pratica”), care poate fi accesată cu codul fiscal și datele de acces. Datele de conectare (ID de utilizator și parola) sunt eliberate de către Primăria sau CAF-ul, la care se face cererea pentru bonus.

Pentru dificultățile economice bonusul este recunoscut pentru un timp de 12 luni

La sfârșitul acestei perioade, pentru a obține un nou bonus, cetățeanul trebuie să reînnoiască cererea pentru reducerea cheltuielilor la factura de energie electrică și gaz.