Italia: de la 1 iulie salariile se vor încasa doar prin cont bancar, modalitate de plată obligatorie pentru toți angajatorii

De la jumătatea acestui an, angajatorii italieni vor avea obligația de a plăti remunerația salariaților prin transfer bancar sau cec, conform legislației impuse de legea bugetară pe 2018.

Începând cu 1 iulie 2018, toți angajatorii nu vor mai putea să plătească salariul angajaților în numerar, indiferent de tipul de muncă stabilit, încercându-se astfel să se pună capăt practicilor ilegale din partea acestora.

Remunerația sau orice avans din aceasta vor fi plătite prin metode verificabile, este ceea ce prevede legea bugetară pentru anul 2018, făcând o adevărată revoluție în acest domeniu. Se schimbă astfel, legislația referitoare la aspectul cel mai important și mai delicat al relației dintre angajator și angajat: plata salariului care în trecut a suferit numeroase abuzuri în detrimentul angajaților. Regula plății salariilor prin cont bancar se va aplica indiferent de valoarea acestora, chiar și salariilor foarte mici.

Cum se va face plata salariului:

Începând cu 1 iulie, plata remunerației va putea fi efectuată numai prin intermediul unei bănci sau al unui oficiu poștal prin unul dintre următoarele mijloace:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • transfer bancar în contul identificat prin codul IBAN indicat de lucrător;
  • alte instrumente de plată electronice;
  • plată în numerar la banca sau oficiul poștal unde angajatorul a deschis un cont curent de trezorerie cu ordin de plată;
  • emiterea unui cec (bancă sau circulară) livrat direct lucrătorului sau în cazul unei imposibilități dovedite a acestuia, unui delegat care poate fi soț /soție, coabitant sau membru al familiei, cu condiția ca acesta să nu aibă mai puțin de șaisprezece ani.

Astfel semnătura pe fluturașul de salariu nu va mai constitui unica dovadă a plății salariului.

Care sunt salariații care vor primi banii pe card:

Obligația de plată a salariului prin cont bancar se va aplica pentru toți salariații cu un contract de muncă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, contract de muncă cu timp parțial (part-time) sau de ucenicie, colaborări, rapoarte de muncă bazate pe convenții civile, încheiate în temeiul unor legi speciale.

Sancțiuni pentru angajator în caz de nerespectare a normativei:

Angajatorul care încalcă regulamentul și plătește salariul în numerar suferă o amendă de la 1.000 la 5.000 de euro pentru fiecare angajat, se arată în legea care stabilește plata salriilor prin cont bancar.

Este prevăzută, însă, neaplicarea sancțiunilor pentru încălcările comise în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Noile norme privind plata salariilor sunt cuprinse în paragrafele 910, 911, 912, 913 și 914, art. 1 din Legea bugetară 2018, conform informazionefiscale.it.