Italia a declarat stare de urgență pentru a face față refugiaților ucraineni. Vor fi amenajate 16.000 de locuri

Consiliul de Miniştri de la Roma a declarat stare de urgenţă până la sfârşitul anului 2022, pentru a face faţă afluxului aşteptat de refugiaţi din Ucraina.

Prin urmare, guvernul italian poate lua măsuri de urgenţă în anumite cazuri fără consultări prealabile în parlament.

În urma invaziei ruseşti în Ucraina, Italia, unde trăieşte o importantă comunitate ucraineană estimată la aproximativ 250.000 de persoane, se pregăteşte să primească numeroşi refugiaţi. Au fost deja amenajate 16.000 de locuri pentru refugiații care au început deja să sosească.

Guvernul a pus la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a organiza sosirea refugiaţilor.

Pentru premierul Mario Draghi, ne aflăm la o cotitură epocală în istorie, „miza este foarte mare” și este de o importanță vitală ca frontul european și cel occidental să reacționeze cu o fermitate extremă și să lupte împreună.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, guvernul italian a aprobat luni măsuri de urgenţă vizând o eventuală criză de gaze din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, între care opţiunea de a-şi redeschide centralele care funcţionau pe bază de cărbuni.

Cu scopul de a diminua consumul de gaze, Italia ar putea, „dacă va fi necesar”, să recurgă la „maximizarea producţiei” de energie „pornind de la alte surse”, potrivit unui comunicat publicat în finalul Consiliului de miniştri.

„Ne pregătim pentru o economie de război, cu speranţa că acesta nu va veni”, a declarat la Rai Radio1 subsecretarul pentru afaceri externe Manlio Di Stefano.

Distribuie acest articol