Italia: despre zile libere, despre drepturi și despre cum petrec îngrijitoarele românce sărbătorile de iarnă departe de casă

Mai este puțin și intrăm în una dintre cele mai frumoase luni ale anului, luna decembrie. Perioadă plină de sărbători, de bucurii, de nostalgii și doruri dar și prilej de reflecții și de bilanțuri personale.

De mare interes și actualitate întrebările Petrei Iosub, administratoarea unui grup de menajere și îngrijitoare românce din Italia (Colf e badante), grup cu profil informativ bine structurat și organizat, în care asistentele familiare pot beneficia de sfaturi și informații reale, constructive și instructive, despre drepturile și îndatoririle pe care le au la locul de muncă, dar unde se vorbește mult și despre trăirile, emoțiile și nostalgiile acestor femei:

Știți care sunt liberele din luna decembrie? Câte dintre voi ați ales să lucrați de sărbători? Știți ce drepturi aveți pentru aceste zile?

Agnezia: Ați adus în discuție un subiect sensibil și binevenit, atât pentru badante cât și pentru patroni, liberele de sărbători. Eu am contract „di convivente” deci mănânc și dorm unde lucrez, dar când a fost sărbătoare cu roșu în calendar am avut întotdeauna liber 24 de ore, deci seara nu mă întorc la locul de muncă. Contractul național de muncă spune că avem liber în zilele de sărbătoare, deci e normal să ai liber 24 ore. Trebuie să ne cerem mereu drepturile, discutând cu patronii se poate ajunge la un rezultat, cu puțin curaj ceri ceea ce ți se cuvine și multe veți fi surprinse de răspunsul favorabil pe care îl veți primi, vorbele spuse cu hotărâre și calm nu pot face nici un rău și vă vor aduce doar beneficii. Este greu printre străini de sărbători, departe de cei dragi, dar eu cred că și în Italia se pot face sărbători frumoase lângă oameni frumoși sufletește.
Când simt că nu mai pot, mă pun repede în situația unei emigrante din America de Sud, o cunăștință de-a mea care nu a mai fost acasă de cinci ani și nu are de gând să meargă prea repede fiindcă are nevoie de foarte mulți bani ca să o facă.
Din propria experiență știu că dacă mă plâng situația tot nu se va schimba, așa că ascund o lacrimă în colțul ochiului, și mă gândesc cum și cu cine pot petrece frumos de sărbători aici, în Italia.

Luminița: Până anul acesta am fost mereu acasă de Crăciun, acum însă lucrez și voi fi plătită.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucreția: În 15 ani de când muncesc în Italia o singură dată am stat aici la sărbătorile de iarnă, anul trecut, și a fost cea mai mare prostie pe care am făcut-o! De m-ar plăti și triplu și nu mai stau! Banii cum vin, așa se duc, dar tristețea și suferința ce am avut-o eu nu o doresc la nimeni așa că pentru mine, de sărbători, toate drumurile duc spre casa mea, în România, chiar și pentru 2 săptămâni.

Angela: De 7 ani lucrez sărbătorile din luna decembrie. Sunt mulțumită pentru că îmi vine mereu familia aici, sărbătorim și stăm împreună. Sunt plătită pe măsură și nu am motive să mă plâng de nimic.

Trudi: Nu m-am plâns niciodată… nu am uitat de unde am plecat și ce greu mi-a fost dar stau bine aici, cu băbuța mea, vă doresc un Crăciun fericit, tuturor!

Lia: am multe sărbători petrecute aici și nu este prea plăcut, dar aduc atmosfera Crăciunului printre prietenele mele românce gătindu-le tot felul de bucate tradiționale românești. Sunt liberă toate sărbătorile iar seara, când mă simt singură, plâng și privesc cerul. Dar mă gândesc că alții sunt mult mai triști, mai singuri, și mai săraci ca noi.

Sînzîiana: Merg acasă de sărbători, așa m-am pus de acord cu familia la care lucrez, să merg de două ori pe an acasă în concediu.

Ana Maria: Sunt de anul trecut, din luna mai, la acest loc de muncă și nu vor să îmi facă acte, ba că nu au timp, ba că nu știu ce. Recent, m-au asigurat că or să mă pună în regulă dar doar cu 4 ore pe contractul de muncă, mai mult nu pot, zic ei, că doar mama lor e autosuficientă (cu ictus paralizată jumătate de corp, pentru ei este autosuficientă dar ea are 100% gradul de invaliditate). Aș fi plecat dar nu am găsit nimic altceva de muncă în altă parte, dar am să îmi iau inima în dinți. În ianuarie merg acasă, în vacanță o săptămână și apoi o să îmi caut în altă parte, că nu mai rezist, cedez psihic și ei tot îmi zic că eu am găsit America la ei…

Și tu? Tu ce faci de sărbători? Știi la ce zile libere ai dreptul în luna decembrie și cum trebuie să fii plătită dacă decizi să le lucrezi?

Pe acest subiect, te invităm să citești următorul articol:

Italia: la ce zile libere avem dreptul în luna decembrie și cum sunt plătite dacă acceptăm să le lucrăm