Italia devine „portocalie” pentru o zi. Se ia în calcul introducerea unei „zone albe” începând cu 15 ianuarie

Guvernul italian condus de Giuseppe Conte a decis noi măsuri de combatere a infecțiilor cu Covid-19 și lucrează în continuare pentru restricțiile care vor fi puse în aplicare în perioada 7 – 15 ianuarie. Astăzi, 4 ianuarie, Italia devine toată „zonă portocalie”, urmând ca mâine, 5 ianuarie și pe 6 să redevină „zonă roșie”.

Din 15 ianuarie probabil va fi introdusă o „zonă albă” care va permite relansarea tuturor activităților, inclusiv cea a sălilor de sport, cinematografelor și teatrelor, informează Corriere della Sera.

Italia revine în zona portocalie pentru o zi, la data de 4 ianuarie. Sunt permise deplasările în interiorul „comunei” și magazinele sunt deschise. Este ultima zi de „libertate”, deși limitată, înainte ca toată Italia să devină din nou „zonă roșie”, pe 5 și 6 ianuarie.

Iată ce este permis în zona portocalie:

  • între orele 05.00 – 22.00 sunt permise deplasările în cadrul aceleiași localități și în afara localităților cu mai puțin de 5.000 de locuitori, pe o rază de 30 km, fără a putea merge în localitățile reședință de provincie;
  • magazinele pot rămâne deschise până la ora 21.00;
  • barurile și restaurantele sunt închise, însă este permisă activitatea de take-away până la ora 22.00 și de livrare la domiciliu, fără limite de orar);

Deplasările în afara localităților se vor justifica prin completarea declarației pe proprie răspundere, disponibilă la următorul link: www.interno.gov.it.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În ziua de 6 ianuarie 2021, când italienii sărbătoresc Epifania, va expira Decretul de Crăciun și vor fi necesare măsuri care să acopere perioada de până la 15 ianuarie când scade Dpcm. „Al treilea val va sosi și trebuie să ne organizăm”, a declarat Ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

În afară de perioada de Sărbători, teritoriul național este, în continuare, împărțit în trei zone de risc (zona galbenă – risc moderat; zona portocalie – risc ridicat; zona roșie – risc foarte ridicat), cu măsuri restrictive specifice. Clasificarea regiunilor în funcție de riscul epidemiologic se actualizează periodic prin ordonanțe ale ministrului sănătății.

Din 15 ianuarie probabil va fi introdusă o „zonă albă” care va permite relansarea tuturor activităților, inclusiv săli de sport, cinematografe și teatre. Ministrul Dario Franceschini a propus această schimbare „pentru a da o nouă speranță cetățenilor”.

Distribuie acest articol