Italia: Doi păstori români aflați în trecere cu turma de oi cereau vin din ușă în ușă

Fapt curios și inedit pentru unii locuitori din localitatea italiană Palmanova, în Friuli-Venezia Giulia, când doi bărbați români cu bidoane în mână s-au prezentat joi seara la ușa lor și le-au cerut să le dea vin că sunt în trecere cu turma de oi și au rămas fără băutură. Italienii, speriați că cei doi ar putea fi niște răufăcători, au anunțat carabinierii, dar după ce i-au identificat și interogat, autoritățile au declarat că românii erau două persoane absolut inofensive și le-au dat drumul. Gestul de a bate la ușa unui cetățean și a-i cere de băut nu reprezintă o infracțiune, au spus aceștia.

Prost îmbrăcați, cu căciuli trase pe cap și nebărbieriți, românii s-au prezentat în jurul orei 21:00 la ușa oamenilor spunând că sunt în trecere și ar dori un pic de vin. Cu ei aveau niște bidoane în care sperau să adune vinul donat de persoanele cu suflet, doar că în loc să le satisfacă poftele, italienii au chemat carabinierii. Nu și-au închipuit că cei doi străini erau numai niște simpli păstori, angajați de un crescător de animale din Val Resia pentru a efectua transhumanța unei turme de oi de-a lungul regiunii Friuli.

Fiind nevoiți să-și petreacă noaptea în compania animalelor de care aveau grijă și rămânând fără hrană și fără băutură, înfrigurați, păstorii s-au gândit să bată din ușă în ușă și să ceară de băut, dar datorită îmbrăcămintei proaste, orei de seară târzie și ploii abundente, locuitorii nu au văzut cu ochi buni gestul lor. S-au gândit că ar putea fi niște răufăcători și au anunțat carabinierii. Care, după ce i-au identificat și au constatat că nu săvârșiseră nicio infracțiune, le-au dat drumul.

Păstorii români s-au întors la turma lor, iar astăzi și-au continuat nestingheriți drumul pe dealurile din Palmanova, scrie Udine Today.