Dragoș, românul mort în Italia la locul de muncă, „cel mai bun fiu și om din lume”

Victime ale unui masacru la locul de muncă, așa sunt catalogați muncitorii Dragoș Petru Chiriac, 35 de ani și Giuseppe Greco, de 51 de ani, decedați ieri dimineață la Crotone, în Italia, după ce un zid de susținere s-a prăbușit peste ei. Sindicatele italiene, ministrul Muncii, își exprimă regretul pentru cele întâmplate și organizează acțiuni de mobilizare și susținere a lucrătorilor împotriva accidentelor la locul de muncă. O grevă de 2 ore în sectorul privat astăzi, 6 aprilie, a fost declarată de USB, Uniunea sindicatelor de bază. Între timp, ministrul Muncii anunță convocarea unei întâlniri pe 10 aprilie pentru „o examinare în ceea ce privește siguranța la locul de muncă.”

Locul accidentului de muncă unde și-au pierdut viața Dragoș Chiriac și Giusseppe Greco

„Decesele la locul de muncă sunt un masacru la care muncitorii trebuie să ia atitudine,  deci”, spun reprezentanții sindicali, „se proclamă o grevă generală în întreg sectorul privat pentru ultimele 2 ore ale fiecărui schimb, vineri, 6 aprilie. Ultimul accident mortal de la locul de muncă din Crotone, impune o imediată mobilizare care să marcheze începutul unei campanii de siguranță la locul de muncă care va fi îmbogățită în zilele și lunile următoare cu alte inițiative de luptă sindicală.”  Reprezentanții Uniunii sindicale de bază cer noului parlament italian modificări legislative și „să finanțeze serviciile de prevenire și inspecție.”

Ministrul Muncii, Giuliano Poletti, își exprimă compasiunea și regretele față de familiile muncitorilor care au murit în incidentul din Crotone: „Un alt caz tragic de deces la locul de muncă, care se adaugă durerii provocate de alte episoade similare, întâmplate recent.”

Dragoș Chiriac, jertfit pe altarul unei vieți construite cu muncă și sacrificii

Dragoș Chiriac, 35 de ani, mort în Italia pe un șantier, în urma unui accident de muncă. „Era cel mai bun fiu și om din lume”, spune mama sa.

Dragoș Chiriac pe 10 martie, luna trecută împlinise 35 de ani. Venea din Botoșani iar la Crotone, în Italia, ajunsese cu 12 ani în urmă. Locuia cu familia, soția, cei doi copii, de 14 și 15 ani și cu mama sa, Florica. De 8 ani lucra ca muncitor la societatea „Croton Scavi”, angajat cu acte în regulă: „Voia să mai stea anul ăsta să-și ia o mașină nouă și apoi să plece la casa lui. Dar n-a fost să fie  așa… ”, ne spune Florica printre lacrimi. O tragedie și o durere imensă pentru această familie care pierde un fiu, un soț, un tată de neînlocuit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În România, Dragoș și soția sa își construiseră o casă, la care sperau să se întoarcă peste puțin timp, „și-au făcut o vilă frumoasă, este aproape gata, dar ce folos, el nu va sta în ea niciodată!”, ne povestește mama românului nostru, apoi continuă:

„Aș vrea să scrieți că era cel mai bun fiu și om din lume! Și că mama nu o să-l uite niciodată. Și că-l iubesc mult!”

Povestea lui Dragoș Chiriac este povestea milioanelor de români plecați departe de țară, de pământul natal, pentru un trai mai bun, pentru a agonisi necesarul unei vieți decente. O casă, o mașină, lucruri esențiale care nu ar trebui să lipsească din viața nimănui. Români care nu vor lux ci doar o viață în limitele decenței, nu a supraviețuirii, și pentru care sunt nevoiți să plece peste mări și țări. Unii se mai întorc, alții mor acolo, departe, jertfiți pe altarul unei vieți construite cu sacrificii și multă muncă, cu speranțe și vise pentru un viitor mai bun. Dar ieri, la Crotone, în sudul Italiei, visele lui Dragoș au luat sfârșit, îngropate de un zid care s-a prăbușit peste ele…