Italia: Dreptate în tribunal pentru o îngrijitoare română. A moștenit bunuri de 45.000 de euro de la bătrânul asistat

Erzsebet Bajko, o româncă originară din Borsec, județul Harghita, a lucrat 7 ani în Italia pentru un pensionar din localitatea Crespina Lorenzana, provincia Pisa, iar când bătrânul a decedat, i-a lăsat moștenire îngrijitoarei sale bunuri imobiliare în valoare de circa 45.000 de euro. Decizia pensionarului însă i-a înfuriat pe frații și nepoții acestuia și în scurt timp s-a ajuns în tribunal pentru rezolvarea situației.

Bătrânul asistat de femeia română a murit în luna februarie 2017, relatează ziarul Il Tirreno, dar înainte de a părăsi această lume a înmânat unui avocat un testament prin care i-a lăsat îngrijitoarei lui o parte din bunurile sale imobiliare în valoare de vreo 45.000 de euro. Bineînțeles însă că rudelor pensionarului nu le-a picat prea bine această decizie și s-au simțit trădați, acuzând-o pe „badantă” că l-a înșelat pe bătrân.

Cea înșelată de fapt era conaționala noastră, care timp de 7 ani a lucrat la negru pentru bătrân și care a decis atunci să-și ceară drepturile în tribunal. Rudele pensionarului în schimb au decis să o denunțe pentru însușire ilegală de bunuri. Mai exact, o acuzau că a furat din locuința bătrânului decedat, în care românca locuia în mod legal deoarece prin testament devenise co-proprietar, diferite bunuri precum mobilier, tablouri și obiecte de valoare, chiar și din aur.

După ce au depus acest denunț, rudele răposatului au respins orice cere din partea îngrijitoarei românce de a-i fi recunoscute drepturile bănești și chiar au început să o acuze că a avut o relație cu bătrânul. Ba chiar au ajuns să spună că această relație ar fi fost întreruptă fiindcă pensionarul îngrijit de româncă ar fi aflat că ea se vedea cu un alt bărbat, dar apoi s-ar fi împăcat cu ea.

Investigațiile procuraturii din Pisa asupra îngrijitoarei au dus la trimiterea acesteia în judecată, în ciudat tentativelor ei de a se apăra încercând să evite asta. Din fericire, procesul nu a făcut altceva decât să confirme nevinovăția româncei, iar în urmă cu câteva zile aceasta a fost declarată nevinovată de către judecător.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Chiar și în timpul procesului s-a insinuat cu nerușinare că aș fi avut o relație intimă cu bătrânul”, a declarat îngrijitoare română pentru Il Tirreno. Judecătorul nu a găsit confirmarea acestor fapte în niciuna dintre declarațiile martorilor, unii dintre ei din afara familiei și care nu aveau niciun interes, nici de-o parte, nici de cealaltă.

Odată terminat procesul, Erzsebet Bajko sau „Elisabetta” cum o știu toți în acea localitate, a trimis o scrisoare le publicația menționată mai sus prin care cere ca adevărul să fie stabilit din nou, având în vedere că în localitatea unde au avut loc faptele mulți o priveau cu suspiciune din cauza poveștilor auzite despre ea în legătură cu această situație.

În tribunal, conaționala noastră a fost apărată de avocatele Valentina Angelini și Michela Simoncini, mai precizează sursa citată, iar motivația sentinței va fi publicată la începutul anului viitor. Cert este că pe tot parcursul procesului nu au fost găsite dovezi care să indice că îngrijitoarea și-a însușit în mod ilegal vreun bun din averea bătrânului, iar testamentul acestuia, semnat cu mâna sa și înmânat unui avocat, a avut doar rolul de a o recompensa pe româncă pentru munca depusă în toți acei ani.