Italia: Evenimentele românilor din Cosenza dedicate Centenarului României

Joi, 06 decembrie 2018, comunitatea de români din Cosenza a sărbătorit la sediul Asociației Dacia marcarea Centenarului Marii Uniri Naționale cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, se arată într-un comunicat trimis redacției Rotalianul – Revista românului din Italia.

Pe tot parcursul anului 2018, la Cosenza au avut loc acțiuni la sediul asociației Dacia sub emblema Centenarului, omagiind 100 de ani de la evenimentul politic major din 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). În urma acestor evenimente a avut loc Marea Unire a anului 1918.

Activitate Centenar Asociația Dacia din Cosenza

Cu această ocazie a sărbătoririi Zilei Unității Naționale am lansat seria de activități culturale și educative destinate copiilor și tinerilor români, prin organizarea de cursuri de limbă română, cultură și civilizație, activități desfășurate în cadrul proiectului propriu al Asociației Dacia – Învață românește, descoperă Romania. Un frumos grup de copii români coordonați și îndrumați cu multă implicare și pasiune de voluntarii Asociației Dacia, cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, născuți și crescuți în Italia au susținut un moment artistic plin de emoție: au cântat românește și au recitat poezii dedicate Zilei României, după care au primit câteva daruri, dulciuri și fructe de la Moș Nicolae.

Activitate Centenar Asociația Dacia din Cosenza

Ne-a bucurat enorm prezența la evenimentul nostru a fraților noștri români de la Lamezia Terme, de la Asociația Pro Romania și a părintelui Constantin Robert Ghimisi, care spre sfâșitul evenimentului ne-au încântat cu colinde, dată apropierea de sărbătoarea Crăciunului. Momentul cel mai așteptat după micul spectacol oferit de copiii românilor din Cosenza a fost întâlnirea românilor cu reprezentanții autorităților statului român, doamna Lucreția Tănase, Consul general la Consulatul României la Bari și Daniela Titaru, Director general la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.

Activitate Centenar Asociația Dacia din Cosenza

Daniela Titaru a prezentat eforturile pe care Guvernul României le face pentru a aduce românii acasă și mai concret, noutățile legislative în domeniul asistenței sociale din România și faptul că s-a început o campanie de angajări ca asistent personal profesionist unde sunt preferați românii din diaspora pentru că ei sunt deja pregătiți pentru o astfel de muncă prin tipurile de activități desfășurate în Italia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Activitate Centenar Asociația Dacia din Cosenza

S-a discutat despre dramele prin care trec nu doar cei care sunt nevoiți să își lase familiile acasă, în România, greutățile de acomodare cu un nou stil de viață în Italia, de muncă, o nouă mentalitate, ci și de faptul că părinții sau copiii rămași acasă trec prin durerea despărțirii de cei dragi care sunt plecați. Sacrificiile sunt de ambele părți, durerile la fel de mari umbresc de multe ori acele mici avantaje sau aparente soluții la crizele economice care cauzează despărțirea familiilor. Prin aceste oportunități, românii care lucrează în domeniul asistenței la domiciliu a familiilor italiene au posibilitatea de a se întoarce acasă, și de a lucra în România ca asistenți personali profesioniști având în îngrijire fie un bătrân, fie o persoană cu invaliditate accentuată sau gravă, beneficiind de salarii comparative cu cele din Italia dar, totodată, având confortul mediului din România, alături de familia și prietenii lor de acasă.

La sfârșitul evenimentului s-au servit produse tradiționale românești.

Activitate Centenar Asociația Dacia din Cosenza

Anterior evenimentului din 6 decembrie, am însoțit-o pe doamna Daniela Titaru la discuții
principiale cu reprezentanții autorităților locale, Alexandra de Rosa – consilier pe probleme de imigrație și welfare și Pierluigi Caputo Președintele Consiliului Local Cosenza pentru a prezenta eforturile pe care DGASPC Bacău și celelalte instituții județene din România le depun pentru românii care doresc să se întoarcă acasă. S-au analizat și noutățile legislative în domeniul asistenței sociale și a protecției copilului și posibilitatile de colaborare pentru a veni în sprijinul românilor din teritoriu.

Distribuie acest articol