Genova devine, pentru o lună, gazda unui eveniment cultural românesc de excepție, prin intermediul expoziției „Sulle scIE delle tradizioni popolari del Maramureș: la simbolistica della camicetta femminile” (Pe Urmele Tradițiilor Populare din Maramureș: Simbolistica Cămășii Femeiești).
Între 5 octombrie și 5 noiembrie, localnicii și turiștii sunt invitați să exploreze și să admire bogăția costumelor tradiționale românești în cadrul Castelului d’Albertis Museo delle Culture del Mondo din Genova, informează Consulatul General al României la Torino pe pagina de Facebook.
Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00 și 17:00, iar în weekend, între orele 10:00 și 18:00.
Inaugurarea expoziției a avut loc miercuri, 4 octombrie, în prezența unui public numeros și a reunit personalități culturale și administrative române și italiene.
Ioana Gheorghiaș, consulul general al României la Torino, a deschis ceremonia, mulțumind tuturor celor implicați în realizarea acestei inițiative deosebite, printre care se numără Ambasada României în Italia, Consiliul Județean Maramureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Centrul pentru Cultura Tradițională din Maramureș, Consulatul General al României la Torino și Consulatul Onorific al României la Genova.
Antonino Sergio Gambino, reprezentant al administrației locale și consilier la Primăria din Genova, a reiterat disponibilitatea primăriei de a sprijini evenimente care favorizează cunoașterea reciprocă a comunităților rezidente în oraș.
El și-a exprimat satisfacția de a vedea expuse obiecte tradiționale care aduc mărturie despre cultura și etnografia română, spunând: „Este o plăcere să vedem expuse atât de multe obiecte prețioase care vorbesc despre cultura și etnografia română.”
Consulul onorific al României la Genova, Eugenio Puddu, și Maria Camilla De Palma, directoarea Castelului D’Albertis Museo delle Culture del Mondo – Genova, și-au exprimat aprecierea pentru vasta colecție de costume populare, fotografii și simboluri românești expuse, fiind convinse că acesta reprezintă doar un prim pas într-o colaborare lungă și rodnică.
Monica Mare, directoarea muzeului românesc, și Anamaria Nagy, curatorul expoziției, au îndemnat publicul român și italian să se apropie de operele expuse, să aprecieze frumusețea lor extraordinară și sensul lor profund.
Expoziția aduce laolaltă, într-un cadru impunător și plin de istorie, esența culturii românești tradiționale, invitând la o călătorie unică în inima obiceiurilor și portului popular autentic din Maramureș.