Italia: „Fereastră către România, Bucovina salută Sicilia”, eveniment ajuns la cea de-a VI-a ediție

Între 29 septembrie și 1 octombrie, orașul italian Alcamo va fi gazda celei de-a șasea ediții a evenimentului „Fereastră către România, Bucovina salută Sicilia”, informează Marsala Live.

Organizat în Piazza Ciullo și la Centrul de Congrese Marconi, evenimentul își propune să faciliteze întâlnirea dintre cultura românească și cea italiană, promovând tradițiile, arta, meșteșugurile și gastronomia celor două națiuni.

Inițiativa, finanțată de Departamentul pentru Românii din Străinătate și organizată sub patronajul Consulatului României la Catania, este un efort comun al Asociației Decebal & Traian, care reprezintă comunitatea românească din Alcamo, în colaborare cu Primăria din Suceava, Primăria Alcamo și CNA Trapani.

În cadrul acestui eveniment, vizitatorii se pot bucura de o gamă variată de activități: de la târguri cu produse tradiționale românești, la concerte de muzică populară, expoziții de pictură, proiecții de filme dedicate marelui violonist român Ciprian Porumbescu și chiar o paradă a costumelor tradiționale românești.

„Ne dorim să prezentăm Italiei cultura română, în special comunității din Alcamo, unde ne-am integrat foarte bine”, a declarat Elena Ciobanu, președinta asociației organizatoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Scopul principal este de a încuraja schimburile culturale și economice între instituții și cetățeni, de la meșteri și bucătari la muzicieni și artiști.

Evenimentul începe vineri, 29 septembrie, cu inaugurarea târgului de meșteșuguri și gastronomie românească în Piazza Ciullo.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, vor avea loc mai multe concerte, printre care și cele ale interpreților Alexandru Semeniuc și Antonia Gheorghisor.

Duminică, cei prezenți vor putea participa la demonstrații culinare cu specific românesc, conduse de bucătarii Mariana și Marcel Matrache.

Pentru această ediție, artizanii din diferite regiuni ale României vor crea un târg împreună cu meșteșugarii sicilieni.

„CNA a crezut dintotdeauna în sinergiile dintre diferite realități”, a declarat Giuseppe Orlando, președintele CNA Trapani, subliniind potențialul acestui eveniment de a deschide noi orizonturi de colaborare.

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele programate se vor desfășura în Teatrul Cielo d’Alcamo. Întregul eveniment va fi transmis de Televiziunea Română – TVRi.

Finestra-verso-la-Romania-Alcamo-2023