Italia: o fetiță română la „Zecchino d’Oro”. Elena Ciocoi, 10 ani, a cucerit juriul marelui festival

Cei mai talentați copii la interpretare muzicală din Italia sunt reuniți în aceste zile sub egida concursului „Zecchino d’Oro”, festivalul internațional de cântec pentru copii transmis în fiecare an de postul de televiziune național RAI 1. În acest an printre cei 12 concurenți finaliști se numără și o fetiță română, Elena Ciocoi, în vârstă de 10 ani, din Marghera, provincia Veneția, care a cucerit juriul cu melodia „Chi lo dice che” („Cine zice că”).

Ajuns la cea dea 61-a ediție, concursul se desfășoară la Bologna între 10 noiembrie și 1 decembrie. În zilele de sâmbătă din această perioadă, copiii prezintă piesele, iar juriul va decide în final cântecul câștigător. După cum se subliniază în mod repetat în timpul evenimentului, premianții Festivalului „Zecchino d’Oro”, sunt autorii și compozitorii cântecelor și nu copiii care le interpretează. Totuși, pentru copii, poate fi o importantă rampă de lansare a noilor talente din lumea muzicală.

Elena Ciocoi a prezentat piesa sa în fața juriului și al publicului de la „Zecchino d’Oro” sâmbătă, 17 noiembrie. Un cântec vesel, o interpretare naturală și exuberantă a micii artiste românce, care a cucerit admirația celor prezenți. Elena a primit și susținerea și felicitările președintelui Consiliului municipal din Marghera, Gianfranco Bettin: „Suntem, alături de Elena, de părinții săi, Adrian și Mihaela și de frățiorul Christian. Cântecul Elenei este un imn dedicat școlii italiene și integrării.”, declară Bettin.

Elena Ciocoi, 10 ani, la „Zecchino d’Oro”, festivalul concurs de cântece pentru copii din Italia

 

Fetița româncă se prezintă astfel pe site-ul oficial al Festivalului concurs:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

«Bună, mă numesc Elena, am 10 ani și vin de la Marghera, localitate situată lângă Veneția. Sunt solară, plină de viață, distractivă și indecisă. Cântărețul mea preferat este Avicii. În timpul liber îmi place să fac tot felul de lucruri, experimente și să mă joc cu frățiorul meu mai mic. Mâncarea mea preferată este pastă cu sos de carne (ragù) iarcând voi fi mare aș vrea să devin actriță și cântăreață.

Pentru mine, „Zecchino d’Oro” este o experiență frumoasă, pentru că visul meu a fost cel de a cânta, care în cele din urmă a devenit realitate.

Cântecul pe care îl cânt, se numește „Chi lo dice che” („Cine zice că”) și îmi place foarte mult; el vorbește despre școală, despre prieteni și vacanțe, despre colegi și profesori.»

Textul cântecului Elenei Ciocoi este un îndemn la integrare și acceptare a diversității:
„Cine spune că nu trebuie să stăm împreună?/Aceasta este într-adevăr o minciună!/Tu, când vei fi mare, trebuie să te înțelegi cu toată lumea/Acceptând diversitatea.”

Chi lo dice che” text de Vittorio Sessa Vitali, muzica Renato Pareti, interpretare Elena Ciocoi, este printre favoritele la marele premiu al concursului. Finala se va desfășura sâmbătă, 1 decembrie, va di prezentată de Carlo Conti și transmisă în direct pe postul național de televiziune RAI 1.