Italia a început campania de vaccinare împotriva variolei maimuței

Campania de vaccinare împotriva variolei maimuțelor a fost lansată luni, 8 august, la spitalul de boli infecțioase „Lazzaro Spallanzani” din Roma. Potrivit unui comunicat al spitalului, „au fost primite peste 600 de cereri și 200 sunt deja programate pentru vaccinare începând de astăzi (luni, 8 august – n.r.).”

Săptămâna viitoarea campania de vaccinare se va extinde la Milano.

Vaccinul utilizat va fi Jynneos (MVA-BN), un vaccin împotriva variolei produs de Bavarian Nordic şi aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru protecţia împotriva variolei maimuţei, a transmis spitalul.

Italia a înregistrat 545 de cazuri de variola maimuţei la nivel naţional, conform Ministerului Sănătăţii din această țară. Campania sa de vaccinare a debutat la peste o lună după ce alte ţări au raportat un număr mare de cazuri, printre care se numără Statele Unite, Marea Britanie şi Spania

„Pentru programare la vaccin este necesară trimiterea unui email la adresa vaccinomonkeypox@inmi.it”, a precizat Alessio Amato, consilierul pentru Sănătate al regiunii Lazio.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Acestea se transmit direct sau indirect de la animale la om, având un grad crescut de rezistență în mediul uscat sau la temperaturi ridicate, fiind astfel persistente pentru o perioadă mai lungă de timp pe suprafețele infectate.

Însă, în ciuda rezistenței virusului, variola maimuței nu este o boală foarte contagioasă deoarece răspândirea virusului de la om la om necesită un contact direct prelungit.

Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, perioada de incubație fiind, în general, între 6 și 13 zile. Simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

@rotalianul