Italia: Îngrijitoare moldoveancă diagonsticată cu coronavirus după ce bătrâna asistată a murit

Îngrijitoarea unei bătrâne de 75 de ani care a murit la spitalul Ca’ Foncello din Treviso, a fost diagnosticată miercuri, 26 februarie 2020, ca fiind contaminată cu noul coronavirus. Alături de îngrijitoare, alte 10 persoane care lucrează în spital, precum și o persoană apropiată bătrânei, au fost contaminate cu virusul COVID-19.

Potrivit ziarului Corriere del Veneto, victima se numea Luciana Mangiò, era rezidentă în via Piave din localitatea Paese, provincia Treviso și a murit marți, 25 februarie, în spitalul menționat mai sus. Bătrâna suferea de Alzheimer și era asistată de o „badantă” originară din Republica Moldova, scrie sursa citată, iar pe data de 7 februarie 2020 pensionara a fost internată în spital din cauza problemelor cardiace și respiratorii, dar nu avea febră.

Pe data de 19 februarie a sosit și febra, iar în cursul zilei de luni, 24 februarie, starea ei de sănătate s-a agravat. A doua zi dimineața, deci ieri, personalul medical a efectuat testul cu tampon pentru coronavirus și a descoperit că a fost contaminată. A fost transferată apoi la secția de Terapie Intensivă unde la ora 18:10 a decedat.

În ciuda faptului că era contaminată cu noul coronavirus însă femeia de 75 de ani nu a murit din această cauză, a ținut să precizeze președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, care a anunțat astăzi că alte persoane au fost diagnosticate în regiune cu acest virus în ultimele ore.

„Avem 13 persoane contaminate în plus față de ieri, dar vă reamintesc că pentru noi contaminat este și cine nu are simptome, adică cetățeanul care nu suferă de această boală, dar testele rezultă pozitive. Doamna din Treviso (Luciana Mangiò – n.r.) nu a murit din cauza coronavirusului, trebuie să precizăm asta. Starea ei de sănătate era foarte gravă”, a spus Zaia citat de Oggi Treviso.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urma diagnosticării asupra bătrânei cu acest virus au fost efectuate teste pentru COVID-19 asupra a 30 de persoane cu care femeia de 75 de ani a intrat în contact în ultimul timp, dintre care 12 au ieșit pozitive. Printre persoanele care au fost testate și rezultă pozitive la infecția cu coronavirus se numără și îngrijitoarea bătrânei, pe lângă un vecin de bloc și 10 angajați ai spitalului, scrie ziarul regional Vvox.

Toate cele 12 persoane diagnosticate cu noul coronavirus după ce au intrat în contact cu Luciana Mangiò sunt asimptomatice, iar testele au fost trimise și la Padova pentru confirmare. Între timp, îngrijitoarea moldoveancă și ceilalți pacienți au fost puși sub carantină la domiciliu, mai precizează sursa citată.