Italia: Îngrijitoare română acuzată că a furat €5.000 din contul bătrânului, condamnată la 1 an și 2 luni cu suspendare

O „badantă” româncă angajată pentru a asista un pensionar italian din localitatea Fontanafredda, provincia Pordenone, a fost condamantă vineri, 21 februarie 2020, la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare, acuzată fiind că a furat suma de 5.000 de euro din contul bătrânului asistat. Îngrijitoarea se pare că a făcut și diferite cumpărături personale în valoare de 800 de euro folosindu-se de cardul bancar al bătrânului.

Suzana Drăgoi, în vârstă de 39 de ani, a lucrat pentru un bătrân din localitatea menționată mai sus în perioada 2016-2017, scrie ziarul italian Il Gazzettino și tot în aceeași perioadă se pare că din contul bătrânului a dispărut suma de 5.000 de euro, în mai multe tranșe. Pe lângă acest fapt, cu cardul bancar al pensionarului se pare că au fost făcute diferite cumpărături în valoare de 800 de euro, precum creme cumpărate din farmacie, niște reviste, o factură în valoare de 139 de euro și altele.

În cele din urmă, copiii bătrânului asistat de româncă au observat lipsa nejustificată a acestei sume, cât și cheltuielile efectuate și au denunțat-o pe îngrijitoare tatălui lor pentru folosirea neautorizată a cardului. Suzana Drăgoi a fost trimisă astfel în judecată de Procuratura din Pordenone fără ca familia persoanei asistate să se consituie parte civilă la proces, iar în fața judecătorului românca a explicat că bătrânul și copiii lui știau de aceste „împrumuturi”.

„Aveam un caiet în care treceam toate cheltuielile, iar când luam salariul îi dădeam banii înapoi”, s-a apărat românca, menționând că acel caiet a rămas în casa bătrânului și nu a mai putut să-l recupereze după ce a fost concediată. Potrivit sursei citate, după ce au descoperit că lipseau acele sume de bani, îngrijitoarea a mai lucrat două luni fără să fie plătită, apoi a fost concediată.

Elisa Palù, avocata Suzanei Drăgoi, a ținut să precizeze și ea la proces că atât persoana asistată, cât și copiii acestuia știau de aceste cheltuieli și că tocmai ei au fost cei care au autorizat-o pe „badantă” să utilizeze cardul, având în vedere că pensionarul nu știa cum se folosește.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Din păcate bătrânul nu a fost audiat, singura persoană care ar fi putut face lumină în acest caz”, a declarat avocata dezamăgiă pentru ziarul italian.

Viceprocurorul Beatrice Toffolon a cerut, joi, în tribunal, o condamnare de 1 an și 6 luni de închisoare pentru Drăgoi, dar judecătorului Iuri De Biasi a decis astăzi ca femeia română să primească o condamnare de 1 an și 2 luni cu suspendare, precum și o amendă de 500 de euro de plătit.