Italia: Îngrijitoare română arestată, lovea și umilea bătrâna de care ar fi trebuit să aibă grijă

O îngrijitoare de origine română a fost arestată pe 2 iulie, la Perugia, provincia Umbria din Italia, cu acuzația de maltratare și vătămare corporală împotriva unei persoane  vârstnice, neajutorate. Femeia a fost surprinsă de camerele de luat vederi și de microfoanele amplasate în locuința angajatoarei sale, cum o lovea, umilea și tortura pe bătrâna de care ar fi trebuit să aibă grijă. În prezent, conaționala noastră se află în arest la domiciliu, informează Perugia Today.

Carabinierii unității din Perugia Fortebraccio, au declarat că bătrâna trăia în condiții de hărțuire și umilință, într-un climat de teroare și violență care – conform rezultatelor investigațiilor – dura de luni de zile.

În fața acuzelor, îngrijitoarea română apărată de avocatul Daniele Federici, s-a prevalat de dreptul de a nu răspunde în fața procurorului Piercarlo Frabotta care a dispus ca măsură restrictivă arestul la domiciliu.

Ancheta a început în urma plângerii depusă de către fiul bătrânei care observase vânătăi pe fața mamei sale, justificate de îngrijitoare ca fiind urmările unor căzături accidentale. Dar suspiciuni aveau și vecinii care au declarat că din casa bătrânei s-ar fi auzit deseori țipete și gemete în zilele în care era prezentă îngrijitoarea. După instalarea telecamerelor ascunse și vizionarea filmatelor, anchetatorii nu au mai avut niciun dubiu. Se vedea clar, printre altele, cum îngrijitoarea o îmbrâncea pe bătrână așezând-o cu forța pe divan și cum o lovea în cap cu o sticlă de plastic. „Când decid eu ai să mergi la culcare!” îi striga îngrijitoarea bătrânei, cu vehemență.

Intervenția carabinierilor și decizia procuratorii au reușit să întrerupă violența nejustificată împotriva bătrânei neajutorate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Badantă în Italia: calitățile necesare pentru această ocupație

Asistentele familiale sau îngrijitoarele la domiciliu asigură servicii de îngrijire personală și asistență în activitățile zilnice din viața persoanelor care au nevoie de o astfel de îngrijire ca urmare a efectelor vârstei înaintate, bolilor, vătămării corporale sau altor stări fizice ori psihice.

Ar fi indicat ca persoana ce practică ocupaţia de îngrijitor la domiciliu, să fie:

 • orientată spre acţiune (să aibă iniţiativă);
 • capabilă să efectueze timp îndelungat aceleaşi sarcini;
 • sociabilă (capacitate de integrare);
 • implicată (interesat sa interacţioneze);
 • serioasă (grijă, atenţie deosebită);
 • răbdătoare, calmă, îngăduitoare, înţelegătoare;
 • afectivă (sensibilă la problemele vărstnicilor);
 • empatică (să se poată transpune într-o anume situaţie);
 • rezistentă din punct de vedere fizic, dar şi psihic;
 • expansivă (bune abilităţi de comunicare cu persoana asistată);
 • volubilă (uşurință în exprimare).
Distribuie acest articol