Italia interzice și ea șoferilor de TIR să mai efectueze pauza săptămânală în cabină

Italia se aliniază și ea la restul statelor UE în ceea ce privește pauza săptămânală a șoferilor de camion și TIR, anunță Ministerul de Interne italian citat de ziarul Il Secolo XIX. Cu toate acestea, schimbarea va fi lentă, deoarece sancțiunile trebuie impuse „în flagrant” iar personalul poliției este deja redus la limită, mai specifică sursa citată.

Împotriva fenomenului TIR-urilor încărcate în zonele de serviciu, sub soarele arzător sau în mijlocul zăpezii, sindicatele și asociațiile din Italia se luptau deja de ceva timp. Aceasta și pentru că șoferii sunt constrânși să doarmă în cabine, în condiții precare, pentru două zile consecutive iar majoritatea acestor șoferi provin din Europa de Est și sunt victime ale exploatării companiilor străine, care reduc astfel costurile și creează o concurență neloială împotriva celor italiene.

Mai mult, dat fiind că în Franța și Spania această interdicție există deja de ceva timp, zonele de servicii de-a lungul autostrăzilor de frontieră din Italia, în special A10 Genova-Ventimiglia, sunt umplute cu camioane parcate peste tot în timpul weekendului. Un grup de TIR-uri la câțiva centimetri unul de altul, care uneori creează astfel și situații periculoase.

Amenzile aplicate pentru nerespectarea acestor reguli vor fi între 425 euro și 1.700 de euro, majorate cu 30% în cazul unui control pe timp de noapte (plus retragerea documentelor de conducere și blocarea mijlocului de transport până la efectuarea odihnei în mod corect). Aceste amenzi pot fi aplicate numai după un flagrant din partea polițiștilor, mai specifică sursa citată.

Distribuie acest articol