Frica necontrolată de a fi deconectat de la rețeaua de telefonie mobilă, dependența de telefonul mobil și timpul excesiv petrecut pe rețele de socializare sunt simptomele unei patologii psihologice moderne care numește „nomofobie” (din engleză „no mobile phone fobia”) și afectează în special tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.
O boală pe care membrii partidului italian M5S se pare că vor să o combată cât mai repede, motiv pentru care au depus un proiect de lege la Camera Deputaților prin care i se cere guvernului să intervină pentru a „preveni și elimina” acest fenomen în creștere exponențială și în Italia.
„Vampiri în toată regula care – notează promotorii legii – par să-și trăiască viața socială noaptea, simțindu-se obosiți, slabi și neconcludenți în timpul zilei, când trebuie să aibă loc adevărata lor viață de adolescenți, afectându-le atât viața personală, cât și cea școlară sau profesională.”
Membrii Movimento 5 Stelle propun așadar cursuri de vindecare în cadrul instituțiilor socio-sanitare din Italia, campanii de informare și reabilitare, măsuri de sprijin și un plan de acțiune real cu foarte multe discuții care să se țină la nivel de guvern. Obiectivul este acela de a convinge tinerii, în special pe cei care se află încă pe băncile școlilor, să se orienteze „asupra utilizării în mod conștient a internetului și a rețelelor de socializare” prin participarea la cursuri de formare ținute de specialiști în domeniul prevenirii și tratării dependențelor, dar și prin programe specifice care să permită părinților să identifice mai ușor astfel de comportamente în copiii lor.
Conform unei anchete recente a Asociaţiei Naţionale de Dependenţă Tehnologică, preluată de presa italiană, jumătate dintre tinerii italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani îşi controlează mesajele sau rețelele de socializare de pe telefonul mobil chiar şi de 75 de ori pe zi. Într-un alt raport publicat în urmă cu o lună se mai arată că 61% dintre italieni îşi folosesc telefonul sau tableta şi în pat, dintre care 81% au vârsta între 18 şi 34 de ani.
Propunerea M5S invocă așadar cercetări şi recomandări ale unor profesori de psihiatrie, comparând această dependenţă cu cea de jocurilor de noroc. „Seamănă foarte mult cu alte dependenţe în măsura în care ea provoacă interferenţe în producţia de dopamină”, molecula asociată cu plăcerea şi care este eliberată de creier, se precizează în textul proiectului de lege.