Marius Bizău, actor român în Italia și povestea sa de emigrant, fragment din istoria timpurilor noastre

Într-o sală de teatru plină aproape în totalitate de spectatori italieni, Marius Bizău, tânăr actor român format și consacrat în Italia, a redat la Roma, la Altrove Teatro Studio, cu patimă și talent, un fragment din istoria zilelor noastre. Începând cu vremurile când „beneficia” de favorurile regimului comunist al anilor ’80 și aștepta să i se împartă bucata de pâine pe cartelă, actorul a evocat în piesa „Drumul – La Strada” calea care a urmat-o din primii ani ai copilăriei până astăzi, când, prins între două lumi, între două culturi și mentalități diverse, se consideră un norocos al timpurilor pe care le trăiește.

Spectacolul „Drumul – La Strada” scris și regizat în mod genial de Lorenzo Di Matteo, cu momente muzicale interpretate de Daniele Ercoli, este povestea vieții de emigrant a românului Marius Silviu Bizău care, cu mare curaj, dezvăluie lumii trăirile sale, amintește momente intime din viața familiei, retrăiește pe scenă în fața spectatorilor curiozitățile, temerile, discriminarea și toate vicisitudinile care i-au fost date să le înfrunte abia sosit ca adolescent român în Italia.

De la regimul lui Ceaușescu la dificultățile economice care au urmat imediat după Revoluția din ’89, de la Timișoara, orașul în care locuia și care se zbătea să renască din cenușa comunismului, la Italia din 1998 a lui Silvio Berlusconi, „Drumul” lui Marius Bizău este o revizuire crucială a timpurilor trăite de mulți români în ultimii ani. Interpretarea excepțională a tânărului actor român cu o carieră de invidiat în Italia, a făcut însă din istorisirea sa o operă de artă, cu eleganță, fără să dramatizeze prea mult, amestecând elemente tragice și comice, actorul a reușit să țină cu sufletul la gură pe toți cei prezenți în sală.

Un actor român de mare succes, o piesă de teatru admirabil scrisă, regizată și interpretată de profesioniști, emigrarea, un argument de actualitate din viața poporului român de astăzi, Roma, un oraș cu cea mai mare comunitate de români din Italia dar o sală plină de spectatori italieni care au apreciat în mod deosebit prestația actorului nostru: „În timp ce o lacrimă dădea să coboare, ai știut cum să o oprești cu un râs sănătos … un amestec de emoții în care ne-ai transportat cu o abilitate exemplară. Ai reușit să intri în sufletul fiecărui spectator, făcându-ne să retrăim odată cu tine toate emoțiile, să intrăm în pielea tuturor personajelor care au contribuit la formarea ta, la creșterea ta. Drumul. Ești minunat! Ești talentat și frumos! Continuă astfel și drumul va fi lung și plin de satisfacții. Mulțumesc!”, scrie un spectator pe pagina de Facebook a actorului român.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Am plâns, am râs, am oftat, am aplaudat. „Drumul” lui Marius Bizău nu este doar un spectacol, ci o fărâmă de istorie națională.

Marius Bizău este un actor de origine română, născut la Cluj-Napoca, pe 21 august 1983. La vârsta de 15 ani s-a mutat în Italia împreună cu familia, iar mai târziu și-a început studiile la Academia Națională de Arte Dramatice Silvio D’Amico din Roma, unde a absolvit în 2007. De-a lungul anilor, Marius Bizău a făcut teatru și a interpretat roluri în unele dintre cele mai reușite seriale de televiziune italiene.