Italia: Marius Bizău, nume românesc de succes în teatrul, televiziunea și cinematografia italiană

Marius Bizău este un actor de origine română, născut la Cluj-Napoca, pe 21 august 1983. La vârsta de 15 ani s-a mutat în Italia împreună cu familia, iar mai târziu și-a început studiile la Academia Națională de Arte Dramatice Silvio D’Amico din Roma, unde a absolvit în 2007.

După terminarea cursurilor academice, Marius Bizău și-a început cariera cu două turnee teatrale inspirate din textele shakespeariene, Hamlet și Othello. Din 2008 până în 2013, tânărul actor de origine română s-a împărțit între teatru și televiziune, iar câțiva ani mai târziu începe să lucreze și în cinematografie cu regizori internaționali precum Paul Haggis, Win Jones, Christian Burgess și David Hansen.

În Italia, Marius Buzău a interpretat roluri în unele dintre cele mai reușite seriale de televiziune, cum ar fi: „Pietro Mennea la freccia del sud”, „Squadra Mobile”, „Squadra Antimafia” și „Romanzo Famigliare.”

Marius Bizău (dreapta) la filmările din „Romanzo Famigliare”

În paralel cu munca sa, Marius a continuat studiile cu profesori, cum ar fi: Gabor Stephan (director artistic al Teatrului Maghiar din Budapesta) și Vladimir Olshansky (Academia de Teatru din St. Petersburg).

Marius Bizău în „Squadra Mobile”

Despre sosirea în Italia la vârsta de 15 ani, unde mama sa lucra de mai mult timp, Marius Bizău povestește pentru Vanity Fair:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Eram fericit să fiu din nou cu ea, (cu mama, n.r.) dar complet traumatizat. Am stat mut practic timp de trei ani, abia dacă scoteam o vorbă. Apoi, datorită profesorului meu de franceză am descoperit teatrul, și astfel mi s-a deschis o lume nouă. Mi-am găsit calea de a mă exprima.”

„Copiii de 15-16 ani știu cum să fie răi”, continuă Marius, „n-am fost niciodată bătut fizic, dar cuvintele pot face la fel de mult rău. Ani de zile am fost și m-am simțit exclus, eram ‘străinul’ pentru cei din jur”. Despre primul său prieten din Italia, actorul de origine română spune: „primul prieten a fost şi primul meu coleg de bancă, un băiat din Capo Verde, născut la Napoli, dar cu nume suedez, Nilsson. El a fost primul cu care m-am împrietenit, el era negru și eu eram român. Ne simțeam alftel decât ceilalți, dar în cele din urmă am înțeles că nu suntem cu nimic diferiți față de cei din jur.”

Pentru același interviu realizat de Stefania Saltalamacchia, Marius vorbește despre importanța păstrării identității naționale proprii: „În primii 12 ani, m-am întors doar de două ori în România dar de când mi-am dat seama că îmbrățișarea culturii de origine ar fi însemnat de fapt forța mea, am călătorit mai des. Acum, în România, mă întorc fericit ori de câte ori mi se oferă ocazia. Îl am acolo pe tatăl meu, și mai mulți prieteni. În ultimul timp am început să redescopăr și literatura română. Astăzi știu că vorbirea și înțelegerea a două limbi diferite este un lucru atât de frumos încât poate aduce numai bogăție. Fiecare copil născut aici din părinți străini, sau crescut aici, este o resursă minunată. Nu o problemă!”

Recent, Marius Bizău a interpretat rolul lui Mariuz, personaj din „Romanzo Famigliare” (serie difuzată pe Rai 1 în fiecare luni de la ora 21:20), iar în curând va apărea în cel de-al doilea sezon al serialului „I Medici”.