Italia: măștile de protecție obligatorii în regiunile Lombardia și Toscana pentru cine iese din casă

O ordonanță emisă sâmbătă, 4 aprilie, de către guvernatorul regiunii italiene Lombardia, Attilio Fontana, obligă persoanele care ies din casă pentru a merge la muncă sau pentru alte necesități să poarte măști de protecție. Ordonanța a intrat în vigoare astăzi, iar măsura va fi activă cel puțin până la data de 13 aprilie.

„Ori de câte ori ieșiți în afara locuinței, trebuie luate toate măsurile de precauție permise și adecvate pentru a vă proteja pe voi înșivă și pe ceilalți de contagiune folosind masca sau, în alternativă, orice altă articol vestimentar care să acopere nasul și gura, alături de o punctuală dezinfectare a mâinilor. În orice activitate socială externă, trebuie menținută oricum distanța de siguranță de cel puțin un metru între persoane”, se arată în textul ordonanței.

Ordonanța obligă de asemenea magazinele alimentare și de primă necesitate să furnizeze clienților mănuși de unică folosință și dezinfectant pe bază de alcool pentru igiena mâinilor. Regiunea a solicitat totodată guvernului „să confirme închiderea șantierelor cu un decret de lege specific și să permită, în schimb, activitățile legate de lanțul forestier și de aprovizionare pastorală”.

Obligația de a purta măști va fi introdusă și în regiunea Toscana, a anunțat guvernatorul Enrico Rossi, citat de Corriere della Sera, care precizează însă că autoritățile locale vor distribui gratuit câte trei măști de persoană.

„Am citit în ziare că prea multe comportamente greșite au fost reluate de cetățeni și că sunt prea multe adunări. Din acest motiv, astăzi vreau să emit o ordonanță care să facă obligatorie purtarea măștilor în afara locuinței. Intenția mea este ca ordonanța să fie intre în vigoare de la localitate la localitate, începând cu data la care primăriile ne vor comunica că au livrat cele trei măști de persoană la domiciliu”, a precizat Rossi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Și în regiunea Veneto s-a luat o astfel de măsură, dar numai în interiorul supermarketurilor unde atât angajații, cât și clienții sunt obligați acum să poarte măști, mai scrie sursa citată.