Italia: mulți bătrâni, prea puține „badante”. Multe familii italiene nu își permit o asistentă personală

Italia este considerată una dintre cele mai bogate țări din Europa dar, cu toate acestea, există peste 5 milioane de persoane care nu își permit să plătească o „badantă” și care sunt implicate direct în ajutorul unui membru al familiei care are nevoie de asistență. Cifra este comunicată de Confesercenti și este rezultatul unui sondaj SWG publicat în Settimana della Buona Salute (16-22 aprilie), informează La Repubblica.

În 59% din cazuri, alegerea de a îngriji singuri de persoana vârstnică sau invalidă din cadrul familiei lor, este dictată de motive economice. Doar un procent redus dintre familii își permit să beneficieze, contra cost de structurile publice (4%) și private (4%). Cei care pot să-și permită din punct de vedere economic, preferă în special îngrijitoarele la domiciliu, aproximativ un milion în Italia. 35% dintre aceste angajate lucrează peste 18 ore pe săptămână.

„Creșterea speranței de viață și îmbătrânirea progresivă a populației” – explică președintele Fipac (Federația Italiană a Pensionarilor din Comerț) Sergio Ferrari – „necesită un sprijin mai mare pentru sectorul muncii în familie, din partea statului italian. Oferta unui avantaj fiscal semnificativ ar putea, de asemenea, să determine 350-400.000 de familii să regularizeze relațiile de muncă la negru, cu beneficii considerabile de ambele părți.”

Familiile din Italia cheltuie în medie 12.000 de euro pe an pentru plata îngrijitoarelor, iar contribuția statului este minimă. În lipsa unui sprijin financiar, familiile vor încerca să reducă pe cât posibil costurile, ceea ce va duce în continuare la abuzuri față de persoanele care acordă asistență la domiciliu.

Un nou raport OCSE arată că până în 2050 Italia va fi a treia țară cu cei mai mulți bătrâni din lume, după Japonia și Spania. Îmbătrânirea populației italiene are un ritm tot mai rapid de la an la an.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol