Italia, munca la negru. Ce bani primiți când vă hotărâți să lăsați locul de muncă

În Italia, în cazul în care aveți un contract de muncă legal înregistrat, vă puteţi depune demisia fără să prezentaţi o justificare, respectând doar obligaţia preavizului, raportul de muncă putând înceta prin libera voinţă a muncitorului şi a angajatorului.

Când încetează raportul de muncă, prin concediere sau prin demisie, muncitorul are întotdeauna dreptul la lichidare sau TFR, chiar dacă munca este temporară, discontinuă şi de puţine ore pe săptămână.

Aceleași prevederi sunt valabile și pentru persoanele care lucrează fără un contract de muncă.

Locul de muncă fără un contract legal înregistrat (la negru):

Conform informațiilor site-ului La legge per tutti, portal de informații și consulențe legale, în cazul în care raportul de muncă nu a fost înregistrat, muncitorul lucrând „la negru”, se consideră că acesta are toate drepturile bănești pe care le-ar fi avut și în cazul în care angajatorul i-ar fi făcut un contract de muncă legal înregistrat.

Atunci când raportul de muncă ia sfârșit, lucrătorul „la negru”, fără un contract de muncă, are dreptul să pretindă și să primească:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • retribuțiile lunare până în ultima zi de lucru;
  • TFR (Trattamento di fine rapporto);
  • indemnizația de concediu (ferie) și al treisprezecelea salariu (tredicessima) pentru anul în curs și pentru cei anteriori dacă nu au fost primite.

În cazul în care lucrătorul acționează în judecată angajatorul, mai poate obține următoarele drepturi:

  • angajatorul va fi obligat de o instanță judecătorească să plătească contribuțiile la INPS pentru perioada în care a uzufruit de munca lucrătorului;
  • plata orelor suplimentare acolo unde este cazul;
  • daune morale când raportul de muncă ia sfârșit cu „giusta causa.”

În domeniul dreptului muncii, în Italia este valabil așa-numitul „principiu al eficacității”: nu se ia în considerare doar ceea ce e scris pe hârtie, ci modul în care relația dintre angajator și lucrător a fost efectuată. Dacă lucrătorul s-a comportat ca și cum ar fi avut un contract de muncă, a lucrat respectând regulile și îndatoririle care i-au revenit, și angajatorul trebuie să răspundă în același mod, chiar dacă între cei doi a fost doar un acord verbal.

În consecință, se aplică prevederile CCNL (Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro), așa cum s-ar fi aplicat dacă angajatorul înregistra lucrătorul cu un contract de muncă legal.

În Italia, faptul că un lucrător este „la negru” nu anulează dreptul său de a primi plățile salariale până în ultima zi, plus diferitele indemnizații prevăzute de legislație.