Italia: Un muncitor român a murit la locul de muncă după ce a căzut de la 15 metri înălțime

Un muncitor român din Italia și-a pierdut viața la locul de muncă în jurul orei 11:00 de sâmbătă, 23 noiembrie 2019, după ce a căzut de la o înălțime de peste 15 metri. Conaționalul nostru lucra pe un șantier din localitatea Molina di Fiemme din provincia Trento.

Neculai Minac, în vârstă de 63 de ani, era rezident în localitatea Fidenza din provincia Parma, scrie presa locală, dar lucra la o firmă de construcții care operează în mai multe localități italiene. Muncitorul român a ajuns la șantierul din localitatea Castello-Molina di Fiemme, unde se construiește noua fabrică de paste făinoase Felicetti, cu numai o zi înainte să aibă loc tragedia.

Neculai Minac, 63 de ani, decedat la locul de ,muncă în Italia. Foto: Profil public Facebook

Din primele relatări reiese că, din cauze în curs de investigare încă, victima a căzut de pe o schelă, de la o înălțime de peste 15 metri, iar colegii săi au chemat imediat ambulanța la fața locului. Personalul medical sosit la locul accidentului de muncă a înțeles imediat că bărbatul se afla într-o stare foarte gravă, așadar a solicitat intervenția unui elicopter medical pentru a-l transporta la un spital cu resurse specializate. Însă în ciuda eforturilor din partea personalului de pe ambulanță de a-l menține în viață pe conaționalul nostru, acesta a decedat înainte de a putea fi transportat la spital.

La fața locului s-au prezentat de asemenea carabinierii, precum și inspectorii de muncă de la Uopsal (Unità Operativa di Prevenzione e Sicurezza negli Ambienti di Lavoro) pentru a investiga asupra cauzelor care au dus la decesul bărbatului român.

În Italia, în primele 9 luni a acestui an au fost înregistrate 780 de decese la locul de muncă, arată datele publicate de „Osservatorio Sicurezza sul Lavoro Vega Engineering”. Dintre aceștia, 143 de muncitori sunt străini.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Moartea acestui muncitor este tragica dovadă că avem de a face cu un adevărat masacru: oamenii nu trebuie să moară din cauza muncii”, au declarat reprezentații sindicatelor Cgil, Cisl și Uil.

„De la RLS (Rappresentanti dei Lavoratori per la Sicurezza – n.r.) se aude un adevărat strigăt de alarmă și îngrijorarea puternică pentru o situație care, în anumite contexte, este absolut insuportabilă. De aceea suntem gata să mobilizăm toți lucrătorii. Se anunță o oră de grevă în întreaga provincie săptămâna aceasta, cu demonstrație în Trento”, mai spun sindicaliștii din Italia.