Italia: Noua prevedere a legii pensiilor („quota 100”) aprobată de guvern. Informații despre ce prevede aceasta și cine are dreptul

Decretul care a fost aprobat joi, 17 ianuarie, de guvernul italian cu măsurile privind venitul de cetățenie are incluse și noile reguli de pensionare „quota 100”, informează La Repubblica.

Ce este „quota 100”

„Quota 100” este o nouă prevedere legală care se referă la un mecanism de pensionare anticipată ce va permite ieșirea la pensie înainte ca lucrătorul să îndeplinească cerințele aflate în vigoare în prezent: 67 de ani pentru bărbați și 66 ani și 7 luni pentru femei cu contribuții de 20 de ani, sau cu 43 de ani și 3 luni de contribuții pentru bărbați și 42 de ani și 3 luni pentru femei, indiferent de vârstă. „Quota 100” permite în schimb ieșirea la pensie la 62 de ani pentru limită de vârstă și 38 de ani de contribuții. Același decret prevede o scădere a cerinței contributive aflate în vigoare de la 1 ianuarie, restabilind-o la 42 de ani și 10 luni pentru bărbați și 41 de ani și 10 luni pentru femei.

Lucrătorii din sistemul privat care îndeplinesc cerințele pentru „quota 100” până la 31 decembrie 2018, vor putea să se pensioneze începând cu 1 aprilie 2019; cei care le îndeplinesc de la 1 ianuarie 2019, se vor putea pensiona începând cu 3 luni mai târziu de la data îndeplinirii cerințelor.

Angajații la stat vor trebui să respecte reguli diferite. Lucrătorii care îndeplinesc cerințele până la data de 31 decembrie 2018 vor avea acces la pensie începând cu 1 august, iar pentru ceilalți, data de pensionsare va începe la 6 luni de la data scadenței cerințelor, cu obligația unui preaviz de șase luni. Dacă un lucrător, de exemplu, a îndeplinit cerințele începând cu data de 1 mai, se poate retrage din câmpul muncii la 1 noiembrie. Lucrătorii școlari se pot pensiona la începutul anului școlar, în luna septembrie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ieșirea la pensie cu „quota 100” înseamnă inevitabil o valoare mai mică a sumei pe care o va primi pensionatul lunar pentru că retragerea din câmpul muncii mai devreme înseamnă în mod automat mai puține contribuții decât cele care s-ar fi acumulat în cazul în care ar fi așteptat să atingă vârsta maximă de pensionare.