Italia, operațiunea „Proxenet”: românce obligate de conaționali să se prostitueze, 5 bărbați arestați

Carabinierii din orașul italian Piacenza, din regiunea Emilia-Romagna, au încheiat, în urmă cu câteva zile, o anchetă care a dus la arestarea a cinci bărbați de cetățenie română acuzați de proxenetism și alte infracțiuni.

Anchetatorii italieni au denumit operațiunea „Proxenet”, după cuvântul din limba română, având în vedere că cei cinci indivizi obligau mai multe femei originare din Europa de Est, majoritatea românce, să-și vândă corpul și să le plătească o taxă de protecție.

Ancheta a început în luna iulie a anului 2018, relatează autoritățile italiene, după ce unele dintre tinerele obligate să se prostitueze au găsit curajul să-i denunțe pe proxeneți la carabinieri.

Forțele de ordine au dat apoi startul unei lungi anchete în cadrul căreia au urmărit și monitorizat activitatea infractorilor români pentru a aduna dovezi care să permită arestarea lor și destructurarea rețelei.

Carabinierii au constatat astfel că gruparea infracțională obliga diferite femei să se prostitueze în Piacenza, între via Caorsana și via Maculani, încă din anul 2014 și până în luna septembrie a anului trecut.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe lângă faptul că erau obligate să-și vândă trupul pentru bani, tinerele erau obligate să le plătească proxeneților români sume care ajungeau până la 400 de euro pe săptămână de fiecare.

Infractorii încasau banii atât în numerar, cât și prin încărcări pe carduri Postepay sau prin transfer rapid de bani către România, unde se afla șeful rețelei.

Dacă refuzau să plătească, victimele erau pedepsite de membrii grupării de proxeneți, care se aflau în Italia, la ordinul șefului lor din România.

La finalizarea anchetei, care a fost condusă de procurorul Emilio Pisante de la Parchetul din Piacenza, au fost emise mandate de arestare pe numele celor cinci membri ai rețelei.

Conferință de presă cu procurorul Emilio Pisante și carabinierii din Piacenza. Foto: Il Piacenza

Doi dintre ei au fost arestați în urmă cu câteva nopți, în cursul unui raid al carabinierilor din Piacenza, iar ceilalți trei au fost dați în urmărire internațională, aceștia fiind de negăsit până la această oră.

Printre cei trei infractori care sunt căutați de autoritățile italiene se numără și capul grupării, care avea baza în România și la care ajungeau toți banii.