Italia: A omorât un paznic român după ce a dat cu mașina peste el, bărbat italian condamnat la numai 2 ani de închisoare

S-a retras cu o prostituată în mașină într-o zonă izolată de pe via Casteldebole de la periferia localității Bologna, dar paznicii unei clădiri din apropiere l-au văzut și s-au apropiat de el pentru a-l verifica. Bărbatul de la volan în schimb a apăsat accelerația și l-a lovit pe unul dintre ei, provocându-i decesul, apoi a fugit.

S-a întâmplat în noaptea dintre 2 și 3 aprilie 2016, când Alessandro Baldanza, un italian originar din Bologna, în vârstă astăzi de 38 de ani, a vrut să profite de faptul că la acea oră concubina lui era la muncă și a apelat la serviciile unei prostituate. Pentru a se bucura de serviciile acesteia, bărbatul a decis să retragă cu mașina într-o zonă mai izolată, sperând că acolo nu va fi deranjat de nimeni.

„Am luat în mașină din zona Viale Togliatti o prostituată din America de Sud în timp ce concubina mea era la muncă și am dus-o pe un drum de țară, lângă acea clădire. Ajunsesem de numai câteva minute când au venit acei oameni îmbrăcați în civil, fără uniforme sau semne distinctive. Eu am văzut trei, unul în lateral, în partea mea, unul în partea prostituatei și unul în spatele mașinii”, a declarat la acea vreme Baldanza.

De fapt, erau doar doi bărbați, nu trei, dar e adevărat că nu erau îmbrăcați în uniformele de la compania Cobra Security la care se pare că erau angajați. Cei doi aveau însă sarcina de a păzi o clădire părăsită care se afla chiar în zona unde bărbatul italian a parcat mașina.

„Cel care se afla mai aproape de mine mi-a cerut să deschid geamul și mi-a spus să tac din gură și să cobor din mașină. Eu am răspuns că vreau doar să plec de acolo, dar el a insistat și l-am văzut că a băgat mâna în buzunar. Mi-era teamă că avea un pistol, credeam că sunt jefuitori, așa că am apăsat accelerația mașinii, a cărei motor rămăsese mereu pornit”, mai spunea inculpatul în declarațiile sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În realitatea, cei doi paznici, amândoi de cetățenie română, nu erau înarmați și acest lucru a fost confirmat ulterior de carabinieri.

„Am întors mașina, fiindcă era o stradă fără ieșire. Voiam doar să plec, dar acel bărbat mi s-a pus în față, Am încercat să-l evit, dar el s-a mutat și l-am lovit cu mașina. Am fugit și am scăpat de prostituată. Abia după ce m-am predat la carabinieri am aflat că a murit (n.r. – paznicul)”, a încheiat declarația bărbatul italian.

Imagine de la locul tragedie, din noaptea în care Iulian Cucu a fost ucis

Bărbatul pe care l-a omorât era Iulian Cucu, în vârstă de 40 de ani, iar Alessandro Baldanza s-a predat autorităților în aceeași noapte și a fost denunțat, apoi trimis în judecată cu acuzația de omor rutier din culpă cu fugă de la locul accidentului. Italianul nu a fost pus sub arest de atunci nicio clipă, dar procurorul Manuela Cavalla a cerut în primă instanță să fie condamnat la 10 ani de închisoare pentru fapta sa. Judecătorii au decis însă să-l condamne la numai 5 ani, considerând că au existat anumite atenuante în fapta sa, motiv pentru care i-au dat pedeapsa minimă prevăzută pentru omor rutier din culpă.

Iulian Cucu, 40 de ani, românul care a murit în noapte de 2 spre 3 aprilie 2016 la locul de muncă

Baldanza însă, care era reprezentat în tribunal de avocatul Claudio Cenacchi, a făcut apel la această sentință, iar Curtea de Apel din Bologna a reîncadrat apoi delictul de la omor rutier din culpă cu fugă de la locul accidentului la exces de legitimă apărare din culpă. Judecătorii au recunoscut de asemenea, ca atenuantă, despăgubirea familiei Cucu cu 800.000 de euro din partea companiei de asigurări cu care inculpatul avea încheiat contractul de asigurare pe mașină.

În final, bărbatul italian a fost condamnat miercuri, 18 decembrie 2019, la numai doi ani de închisoare cu posibilitatea de eliberare condiționată. Procuratura ceruse în schimb, în cadrul procesului de apel, ca inculpatul să primească o condamnare de minim 3 ani și jumătate de închisoare.