Italia – pentru primele trei zile de concediu medical nu va mai fi necesar un certificat de la doctor

În Italia, peste puțin timp, va fi suficientă o autoevaluare a stării de sănătate pentru primele trei zile de boală, fără a mai fi necesar un certificat medical emis de doctor. Va fi suficient să dăm o declarație pe propria răspundere că ne simțim rău iar medicul de familie o va trimite la INPS și angajatorului.

Potrivit unui proiect de lege inițiat de către vicepreședintele Comisiei de Igienă și Sănătate din Senat, Maurizio Romani,  și sprijinit de Federația Ordinelor Medicale, pentru primele trei zile ale concediului medical nu va mai fi necesar certificatul medical, informează repubblica.it. În locul acestui certificat medical, angajatul cu probleme de sănătate temporare, va da o declarație pe propria răspundere în care își va evalua singur starea de sănătate.

Proiectul prevede obligația salariatului, în cazul unor afecțiuni temporare ce îl împiedică să lucreze, de a informa angajatorul, dar și medicul, printr-o declarație pe propria răspundere. Această declarație va fi transmisă electronic de medic către INPS (Istituto Nazionale Previdenza Sociale) și către angajator și acoperă primele trei zile de absență motivată medical.

Există afecțiuni care nu se pot constata foarte ușor, de exemplu durerile de stomac sau de cap nu pot fi constatate direct, iar medicul trebuie să se bazeze pe declarațiile pacientului și pe relația de încredere pe care o are cu acesta.

Această măsură urmărește modificarea legislației privitoare la concediul medical pentru a elimina răspunderea medicului în cazul unor declarații false ale angajatului și pentru a-i permite acestuia din urmă să beneficieze de concediu medical chiar și în cazul unor afecțiuni mai ușoare și de scurtă durată.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Cei care vor încerca să profite, își vor asuma responsabilitatea de a fi făcut fals în declarații, nu vor mai avea spatele acoperit de certificatul de la medicul de familie și vor răspunde direct în fața medicului examinator trimis de INPS”, precizează Romani.