Italia: Piese de schimb pentru motociclete Ducati furate de un român și vândute pe internet

Garda financiară din Padova a emis joi, 2 decembrie, o ordonanță prin care s-a dispus aplicarea a două măsuri asiguratorii față de bunurile unui cuplu de manageri ai unei firme care, de câțiva ani, primea și comercializa piese de schimb și accesorii ale celor mai cunoscute mărci de motociclete, furate de angajatul de origine română al unei firme de logistică din domeniu.

Efectuată de Garda financiară din Padova sub conducerea Parchetului local, ancheta a făcut posibilă reconstituirea infracțiunilor comise de patru suspecți, acuzați pentru furt și primire de bunuri sustrase, precum și de gestionarea și revânzarea acestora folosind platforme de comerț electronic cunoscute, precum „Subito.it” sau ” „eBay.com.”

Concomitent cu măsurile asigurătorii, cei peste treizeci de agenți ai Gărzii financiare au efectuat percheziții locale și la domiciliu, dispuse de autoritatea judiciară în vederea dobândirii de probe suplimentare și pentru a ajunge la finalizarea cuantificării prejudiciului acestei afaceri ilegale.

Perchezițiile au fost efectuate în provinciile Padova, Veneția și Bologna. Pentru a atribui o aparență de legalitate activităților și pentru a crește cifra de afaceri, cei doi manageri principali au creat o proprietate unică, cu un depozit situat în Padova. Acesta avea un site dedicat motocicliștilor, unde au fost publicate anunțurile referitoare la bunurile oferite spre vânzare, relatează Il Gazzettino.

Datorită acestei strategii, grupul infracțional a reușit să achiziționeze o cotă de piață de proporții considerabile, ajungând să efectueze vânzări de bunuri provenite din furt nu numai pe teritoriul italian, ci și în Japonia și Australia, la prețuri deosebit de avantajoase.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Prin examinarea anunțurilor publicate pe diverse site-uri și reconstrucția lanțului comercial, anchetatorii au reușit să verifice originea bunurilor, ținând cont de faptul că marii producători de motociclete folosesc, pentru marketing, o rețea de dealeri oficiali.

Perchezițiile au făcut posibilă confiscarea a sute de piese de schimb, inclusiv carenaje, jante, furci, frâne și altele, toate aflate în disponibilitatea angajatului companiei de logistică, precum și a aproximativ șaptezeci de piese având marca Ducati.

Furtul a fost descoperit datorită reprezentantului legal al unei companii bologneze, care este singura autorizată să producă și să comercializeze unele piese de schimb marca Ducati. Acesta a descoperit lipsuri în depozit și a anunțat poliția. Anchetatorii au găsit câteva anunțuri ale acestor piese pe portalurile online, care i-au dus direct la cuplul de infractori.

Așa cum menționam, cel care le fura era un tânăr de naționalitate română, angajat al unei companii de logistică din zona Bologna, la care ajungeau acele piese pentru a fi distribuite ulterior clienților. În schimb, acesta le ducea cuplului care le comercializa online. Totul a început cel mai devreme în 2018. Cele opt percheziții efectuate au dus la confiscarea a 190 de bunuri în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Cercetările au condus și la o firmă din Galliera Veneto care vinde și ea piese de motociclete. Firma respectivă a făcut afaceri cu cuplul și în depozitul său au fost găsite unele dintre piesele furate, care au fost ulterior confiscate. Reprezentantul legal al acestei firme este al patrulea suspect. În prezent, cercetări suplimentare sunt în derulare.