Italia: Povestea lui Marian, copilul în vârstă de 2 ani răpit chiar de mama sa

Este de negăsit băiețelul român în vârstă de 2 ani și jumătate care a fost răpit marți, 16 aprilie de către mama sa dintr-o unitate de cazare și îngrijire a minorilor din Meta, în apropierea orașului Napoli din Italia. Copilul era în grija statului iar mama fusese decăzută din drepturile părintești.

Povestea lor este redată de jurnaliștii de la Positano News:

Marian, nume inventat pentru a proteja copilul, s-a născut în anul 2016. Tată nu a avut niciodată în acte, bărbatul care l-a conceput nu l-a recunoscut și nici astăzi nu se știe cine este. Mama sa, în vârstă de 25 de ani, este cetățean român de etnie romă, iar în ultimii ani a locuit în taberele nomade dintre Roma și Napoli.

Pentru că era fără nicio ocupație, nu avea un loc de muncă, Tribunalul pentru minori a considerat că nu poate face față nevoilor copilului care creștea inevitabil în condiții de viață extrem de dificile și i-a găzduit pe amândoi, mama și copilul, într-o comunitate socială unde primeau ajutor. Doar că, de acolo, tânăra a încercat să îl ia pe Marian și să plece din Italia. Polițiștii au oprit-o în apropierea aeroportului din Napoli, în timp ce era pe cale să fugă în România cu băiețelul.

După această tentativă nereușită, mama este decăzută din drepturile părintești și Marian este încredințat unei structuri de Protecție a Copilului numită Casa Myriam din Meta, gestionată de călugărițele franciscane și în care găsesc adăpost copii defavorizați, fără părinți sau cu părinți care nu sunt în măsură să le ofere condiții de trai adecvate. Mamei copilului, instanța de judecată îi permite să îl viziteze o dată pe săptămână.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alături de personalul de la Casa Myriam, Marian părea că a renăscut. La 2 ani și jumătate a început să vorbească, să fie vesel, se integrase perfect și părea că depășise problemele cu ochii, inima și un șold la care suferise o intervenție chirurgicală. Mama venea în vizită și îl întâlnea în mod regulat, în fiecare marți. la ora 10 dimineața. Dar se vede că această situație nu o mulțumea și nu reușea să accepte despărțirea de fiul său, pentru că ieri, la ultima întâlnire, profitând că o îngrijitoare a mers în bucătărie să pregătească o cafea iar alta a mers să aducă biscuiți la băiat, mama a luat copilul și a fugit. Camerele video de supraveghere din Meta au surprins-o când se îndrepta rapid cu băiețelul în brațe spre gară, care se află la doar 300 de metri de structura unde era internat Marian.

Abia au constatat că cei doi au dispărut, o călugăriță și doi educatori s-au îndreptat repede spre gară unde au cerut informații de la trecători, dar mama și copilul au fost de negăsit. S-a semnalat imediat dispariția lor carabinierilor din Sorrento care, sub comanda căpitanului Marco La Rovere, au blocat șoseaua statală 145 în dreptul localității Seiano și au extins căutările în toată provincia Napoli. Controalele rutiere nu au dat niciun rezultat insă, ceea ce sugerează că femeia a reușit probabil să ia primul tren spre Napoli.

Paola Grasso, directoarea Casei Myriam, face un apel către mama copilului:

„Când venea să își viziteze fiul am încercat mereu să o facem să se simtă ca acasă. Modul ei în care a acționat acum ne întristează, dar îi înțelegem durerea și nu suntem supărați pe ea”, spune directoarea apoi se adresează direct mamei lui Marian: „Adu-l înapoi la noi, aici copilul va găsi toată îngrijirea, afecțiunea și sprijinul de care are nevoie.”