Italia: Premierul Conte nu exclude un nou lockdown. „Depinde de comportamentul cetățenilor”

Premierul Giuseppe Conte a declarat miercuri, 14 octombrie 2020, că nu exclude un nou lockdown în Italia în următoarea perioadă dacă numărul de cazuri noi de infecție continuă să crească. Datele zilnice înregistrate ieri arată un număr record de cazuri noi de infecție cu coronavirus în Italia, 7.332 în total, dar și un număr record de teste efectuate pentru a depista persoanele infectate.

„Astăzi avem această nouă creștere, însă avem și un record de teste, dar e clar că este o situație care nu se poate să nu ne îngrijoreze, nu se poate să nu ne împingă la respectarea tuturor regulilor”, a spus Conte în fața jurnaliștilor.

Virusologul italian Andrea Crisanti a declarat pentru Rai News 24 că „un lockdown în perioada sărbătorilor de iarnă este de așteptat”, susținând că o astfel de măsură ar putea să ajute sistemul de sănătate să-și revină și să reducă transmiterea virusului.

Întrebat de jurnaliști ce are de comentat în legătură cu previziunea făcută de virusologul Crisanti, premierul Conte a răspuns:

„Eu nu fac previziuni pentru Crăciun. Eu fac previziuni, în acest moment, pentru măsurile cele mai potrivite, adecvate și de durată pentru a preveni un lockdown. Dar va depinde mult de comportamentul întregii comunități naționale. Acesta este un meci în care ori câștigăm toți, ori pierdem toți. Nu vă puteți gând că guvernul va rezolva problema. Am rezolvat-o (în trecut – n.r.) și am acordat meritul întregii comunități naționala, a fost aceasta care ne-a permis să înfruntăm faza cea mai grea, a fost comunitatea italiană, meritorie, care a trecut peste testul cel mai greu și am ieșit învingători.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Acum, aceeași situație. Acest nou val îl vom înfrunta cu un mare simț de responsabilitate, cu o mare sensibilitate, ținând strâns de valorile care sunt în joc. Și haideți să încetăm cu polemicile, cu discursurile abstracte (…) Aici trebuie să fim concreți, pentru că trebuie tutelată sănătatea persoanelor în vârstă și dacă va crește numărul persoanelor infectate, crește și numărul persoanelor care sunt în spitale și în Terapie Intensivă, ne vom afla din nou într-o situație dificilă. Trebuie să oprim această creștere și pentru a face-o, nu există soluție mai bună în faza aceasta decât să respectăm regulile”, a mai adăugat Conte.

Distribuie acest articol