Italia: Premierul Conte a prezentat noile restricții în vigoare de mâine. „Nu ne mai permitem un nou lockdown!”

Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunțat astăzi, 25 octombrie 2020, noile restricții care vor intra în vigoare de mâine, în Italia, pentru a preveni răspândirea virusului SarS-CoV-2 (care provoacă boala COVID-19). Conte a semnat în această dimineață un nou DPCM (Decretul Președintelui Consiliului de Miniștri) care conține măsuri suplimentare de restricție la decretele emise în precedență. Noul decret va rămâne în vigoare până la data de 24 noiembrie 2020.

„Analiza curbei epidemiologice indică o creștere rapidă ale cărei consecințe sunt, în toate teritoriile din peninsula noastră, răspândirea contagiunii și presiunea care apasă pe sistemul sanitar. Au ajuns la niveluri îngrijorătoare. Indicele RT, care după cum știți indică numărul mediu de infecții ce sunt transmise de fiecare persoană infectată, a ajuns la pragul critic de 1,5. Numărul ridicat de persoane pozitive la COVID a ajuns ieri la aproape 20.000 de persoane. Asta face ca însuși operațiunile de urmărire (a contaminărilor – n.r.) să fie efectuate cu dificultate”, a declarat premierul Italiei în conferința de presă de astăzi.

„Guvernul și-a propus un obiectiv clar: vrem să ținem sub control curba epidemiologică. Doar în acest fel, bineînțeles, vom reuși să gestionăm pandemia fără să fim suprasolicitați. Gestionarea pandemiei înseamnă să permitem sistemului nostru sanitar să ofere o asistență eficientă, să garanteze tratamente, recuperări adecvate tuturor cetățenilor. Înseamnă, de asemenea, și evitarea unui al doilea lockdown general, precum cel care a avut loc în primăvară. Țara noastră nu-și mai permite asta. Înseamnă, totodată, și tutelarea sănătății, dar în același timp și protejarea economiei. Trebuie să evităm, bineînțeles, să ne regăsim în situația de a fi nevoiți să alegem între una și cealaltă. Trebuie să facem tot posibilul pentru a proteja împreună sănătatea și economia. De aici vine și necesitatea de a introduce măsuri mai restrictive în comparație cu cele deja aplicate. Noile măsuri vor intra în vigoare în această seară, la miezul nopții, și vor rămâne în vigoare până la data de 24 noiembrie”, a mai adăugat Conte.

Prim-ministrul italian a ținut să precizeze, de asemenea, că „nu a fost introdus un lockdown parțial (interzicerea deplasărilor pe timp de noapte, denumit în italiană „coprifuoco” – n.r.). Este un cuvânt pe care nu-l iubim. Dar adresăm o puternică recomandare tuturor: este nevoie să ne deplasăm doar pentru motive legate de muncă, de sănătate, de studii și de necesitate. Și recomandăm, totodată, evitarea invitării altor persoane acasă, dacă nu fac parte din nucleul familial.”

În plus, Conte a asigurat poporul italian că se lucrează deja la noi măsuri de protecție socială pentru firmele și lucrătorii afectați de aceste noi restricții, printre care și șomajul tehnic sau subvenții salariale asemănătoare celor aplicate în lunile martie, aprilie și mai.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Principalele măsuri restrictive impuse de guvernul italian începând de luni, 26 octombrie 2020

  • Barurile, gelateriile, cofetăriile și restaurantele își vor închide activitatea de servire la mese sau în localuri la ora 18:00, în fiecare zi, inclusiv în zilele de weekend. După această oră, însă, vor putea continua să livreze la domiciliu sau să preia comenzi pentru a fi luate acasă de clienți;
  • La mesele restaurantelor vor putea sta maxim 4 persoane, cu excepția cazurilor când persoanele fac parte din același nucleu familial;
  • Este interzisă consumarea mâncărurilor și a băuturilor pe străzi și în piețele publice după ora 18:00;
  • Vor fi închise sălile de fitness, saloanele estetice și centrele cu băi termale;
  • Vor fi închise, totodată, și sălile de jocuri, de bingo, de dansuri, parcuri de distracție și discoteci;
  • Vor fi închise, de asemenea, teatrele, cinematografele și sălile de concert. Muzeele, în schimb, vor rămâne deschise;
  • Nu mai sunt permise petrecerile organizate cu ocazia ceremoniilor de cununie civilă și religioase;
  • Reuniuni, congrese și alte evenimente de acest gen vor putea fi desfășurate doar la distanță (online);
  • Toate târgurile, de orice tip, chiar și cele internaționale, vor fi suspendate;
  • Vor fi suspendate și toate competițiile sportive, cu excepția celor profesioniste la nivel național. În ceea ce privește activitatea sportivă de bază, vor fi permise doar cele care nu se încadrează în sporturile de contact și, oricum, în afara sălilor de sport sau a bazinelor;
  • Liceele și institutele tehnice și profesionale vor fi obligate să implementeze măsura predării online pentru cel puțin 75% dintre elevi.