Italia: Principalele categorii de pensii în 2023 și condițiile care trebuie îndeplinite

Modificările aduse Legii 197/2022, în materie de pensionare, vizează în Italia toți lucrătorii cu vârste apropiate pensionării, înscriși în sistemul asigurărilor sociale obligatorii. În special, a fost introdusă „Quota 103”, momentan valabilă doar pentru anul 2023.

Principalele categorii de pensii în Italia sunt:

 • Pensia pentru limită de vârstă (art. 24 alin. 6 și 7 din D.L. nr. 201/2011);
 • Pensia anticipată (Legea Fornero);
 • Opzione Donna (art. 16 din d.l. nr. 4/19);
 • Ape sociale;
 • Quota 100 (art. 14 din decretul-lege 4-2019);
 • Quota 102 (Legea Bugetului 2022);
 • Quota 103 (Legea Bugetului 2023).

INPS a furnizat cu circulara nr. 28 din 18 februarie cerințele de acces la tratamentele de pensionare care trebuie aplicate începând cu 1 ianuarie 2023. Aceste cerințe vor rămâne probabil aceleași până în 2025.

Pensia pentru limită de vârstă:

Pentru a accesa acest tip de pensie trebuie să împlinești 67 de ani, în perioada 2023-2024, cu o reducere de câteva luni, ajungând la 66 de ani și 7 luni în cazul în care ești angajat la o companie unde îndeplinești sarcini periculoase, obositoare și realizate constant. De asemenea, trebuie să ai cel puțin 20 de ani de contribuții.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astfel, pentru a accesa pensia pentru limită de vârstă trebuie să ai vârsta de 67 de ani + 20 de ani de contribuții plătite. Cerințele de acces nu se schimbă în funcție de sex, iar pensia este calculată exclusiv pe baza sistemului de contribuții.

Pensia anticipată

Pentru a putea accesa pensia anticipată, trebuie să îndepliniți o cerință de contribuție de cel puțin

 • 42 de ani și 10 luni pentru bărbați;
 • 41 de ani și 10 luni pentru femei.

Nu există cerințe legate de vârstă pentru a putea accesa această formă de pensie.

Opzione Donna

Opzione Donna permite accesul la pensie anticipată pentru femeile care au împlinit vârsta de 58 de ani în cazul în care lucrează în sectorul privat și 59 de ani în cazul în care lucrează în sectorul public. Condiția este să fi acumulat cel puțin 35 de ani de contribuții până la data pensionării.

Ape sociale

Ape sociale se referă la un mecanism de pensionare anticipată pentru lucrătorii care îndeplinesc anumite condiții, cum ar fi vârsta și contribuțiile. Condițiile de acces la acest tip de pensie sunt stabilite de INPS și pot varia în funcție de categoria profesională și de sectorul de activitate.

O puteți solicita dacă vă aflați în una dintre următoarele condiții:

 • dacă ați desfășurat o muncă solicitantă de cel puțin 6 ani din ultimii 7 sau de cel puțin 7 în ultimii 10. În acest caz sunt necesari 32 de ani de contribuții pentru muncitorii din construcții și 36 pentru alții. Sunt considerate solicitante toate acele locuri de muncă pentru care se așteaptă o performanță psihofizică intensă și continuă, fără posibilitatea de a interveni cu măsuri adecvate de contrastare a naturii acestor locuri de muncă.
 • dacă ați suferit o concediere colectivă sau v-ați dat demisia pentru justă cauză puteți accesa această schemă dacă în ultimele 36 de luni ați avut un contract de muncă de minim 18 luni.
 • dacă lucrați ca îngrijitoare la domiciliu;
 • dacă aveți handicap civil egal cu cel puțin 74%.

Quota 100

Quota 100 permite accesul la pensie pentru persoanele care au acumulat 62 de ani de vârstă și 38 de ani de contribuții. Aceasta nu va mai fi valabilă după anul 2023.

Quota 102

Quota 102 permite accesul la pensie pentru persoanele care au acumulat 64 de ani de vârstă și 38 de ani de contribuții. Acesta este un regim temporar, valabil doar pentru cine a depus dosarul de pensie în anul 2022.

Quota 103

Quota 103 a fost introdusă de Legea Bugetului pentru anul 2023 și permite accesul la pensie pentru persoanele care au acumulat 65 de ani de vârstă și 38 de ani de contribuții. Acesta este un regim temporar, valabil doar pentru anul 2023.

Rețineți că aceste informații se referă la sistemul de pensii italian și sunt valabile pentru anul 2023, cu posibilitatea de a suferi modificări în viitor. Este recomandat să vă consultați cu un specialist în domeniul pensiilor pentru a obține informații personalizate și actualizate în funcție de situația dumneavoastră.