Italia: Proprietarul restaurantului care a omorât un hoț român în timpul unui furt a fost absolvit de orice vină

Mario Cattaneo, în vârstă de 67 de ani, care în noaptea de 9 spre 10 martie 2017 a împușcat un hoț român în timpul unui furt comis într-un local din Lodi deținut de italian, a fost absolvit de orice vină. Sentința a fost dată în această dimineață de vineri, 24 ianuarie 2020, iar în primă instanță italianul a fost achitat pentru acuzația de exces de legitimă apărare din culpă.

Mario Cattaneo, 67 de ani, proprietarul localului unde a avut loc furtul

Trei infractori specializați în furturi au decis în acea tragică noapte să pătrundă în interiorul barului-restaurant Osteria dei Amis din Lodi, în Lombardia, pentru a fura diferite produse sau bani. În tentativa lor de furt însă, hoții au declanșat alarma, trezindu-i astfel pe proprietar și pe fiul acestuia care locuiesc deasupra restaurantului. Mario Cattaneo a încărcat atunci pușca de vânătoare pe care o avea în casă și pe care o deținea în mod legal, apoi a coborât împreună cu fiul său în bar pentru a verifica motivul pentru care a fost declanșată alarma.

Odată intrați în local, aceștia au surprins hoții și a avut loc o încăierare între Cattaneo și infractori, după cum reiese din cele declarate de acuzat. Acesta a declarat de asemenea că, în încăierarea cu hoții, unul dintre infractori ar fi tras de țeava puștii, declanșând astfel în mod accidental un foc de armă care ar fi lovit în spate un alt hoț.

Împușcătura nu a atins vreun organ vital și nu a provocat decesul infractorului pe loc, acesta reușind să sară un gard și să fugă împreună cu complicii săi. Mai târziu însă, tânărul împușcat a fost găsit mort pe o străduță din apropiere, la circa 100 de metri distanță de restaurantul unde a avut loc tentativa de furt. S-a constatat ulterior că unul dintre hoți ar fi chemat ambulanța la scurt timp după ce au fugit de la locul faptei, dar pentru tânărul rănit nu a mai fost nimic de făcut.

Infractorul ucis a fost identificat apoi ca fiind Petre Ungureanu, cetățean român în vârstă de 32 de ani, care a murit din cauza sângerării abundente în urma rănii provocate de focul de armă tras de Cattaneo. Italianul a fost anchetat inițial pentru omor cu premeditare, dar la finalizarea investigațiilor acesta a fost trimis în judecată pentru „exces de legitimă apărare din culpă”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urma unui proces care s-a terminat abia în această dimineață, Mario Cattaneo a fost absolvit în primă instanță de orice vină pentru uciderea infractorului român. Procuratura din Lodi ceruse în schimb judecătorului ca bărbatul italian să fie condamnat la 3 ani de închisoare pentru fapta sa.

Numeroși politicieni, de la primari din provincie și până la liderul partidului de extremă dreata Lega, Matteo Salvini, și-au arătat de-a lungul timpului susținerea față de Cattaneo, iar consiliul regional din Lombardia i-a accordat chiar o contribuție în valoare de 30.000 de euro în noiembrie 2018 pentru a-l ajuta pe acesta cu cheltuielile de judecată, scrie ziarul La Repubblica.

Matteo Salvini și Mario Cattaneo în localul unde a avut loc furtul