Italia: propunere de lege în Senat pentru crearea numerelor de înmatriculare personale și transferabile de la mașină la mașină

Danilo Toninelli, Minstrul Transporturilor și al Infrastructurii din Italia, a propus de curând în Senatul italian o lege care prevede ca numerele de înmatriculare ale mașinilor înscrise în Italia să devină personale și să poată fi transferate de la o mașină la alta, odată cu schimbarea autovehiculului, relatează ziarul Il Sole 24 Ore.

Nu este prima dată când această lege este propusă, ea fiind deja implementată în reforma Codului Rutier italian, dar decretul normativ pentru pune în vigoare legea nu a fost aprobat niciodată. Așa cum este acum textul legii din 2010 și dacă nu va fi modificat, legea prevede mai exact ca orice persoană care cumpără o mașină nouă (autovehicul, motocicletă, remorcă, etc) să obțină și numere de înmatriculare noi care vor fi înregistrate pe numele persoanei și nu vor fi asociate autovehiculului, cum se întâmplă acum.

Aceste numere personale care, după cum spuneam, vor putea fi transferate de la o mașină la alta de fiecare dată când vindem vechiul autovehicul și cumpărăm unul nou, vor avea o validitate de 15 ani. La scăderea acestei perioade, proprietarul va trebui să depună o cerere pentru extinderea validității, mai scrie sursa citată.

Și în cazul mașinilor la mâna a doua se aplică aceeași metodă: proprietarul care cumpără mașina folosită va trebui fie să-și pună numerele de înmatriculare de la vechiul autovehicul, dacă a avut unul, ori să ceară numere noi care vor fi înregistrate pe numele său, dacă nu avea o mașină veche; în același timp, persoana care vinde automobilul, dacă are intenția să cumpere unul nou, va trebui să instaleze numerele de înmatriculare luate de pe automobilul vândut, iar dacă nu are intenția să mai cumpere altă mașină până la scăderea perioadei de valabilitate ale numerelor, le poate trimite pur și simplu înapoi la Registrul Auto (Motorizzazione).

„Este foarte importantă (legea – n.r.) și în scurt timp îi va ajuta pe toți cetățenii să economisească timp și bani. Aceasta este una dintre acele inovații care aduc ministerul meu mai aproape de viețile oamenilor și de care sunt mândru “, a declarat Ministrul Transporturilor, Toninelli.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform sursei citate, șoferii vor putea economisi astfel suma de 41,78 de euro la fiecare schimbare de mașină, dacă legea va fi aprobată. Italia nu ar fi prima țară din Europa care introduce această lege, în țări precum Belgia, Olanda, Slovacia, Austria și Elveția șoferii având deja numere de înmatriculare personale la mașini, mai scrie Il Sole 24 Ore.

De menționat și faptul că prin numere de înmatriculare personale nu se înțelege numere pe care le putem alege noi și personalizate după placul nostru, ci pur și simplu că vor fi asociate cu persoana care le înregistrează și nu cu mașina pe care a cumpărat-o. Cei care dețin mai multe mașini vor trebui să înregistreze mai multe numere de înmatriculare pe numele lor.