Italia: purtarea măștii devine din nou obligatorie în anumite zone ale marilor orașe

Îngrijorarea guvernului condus de Mario Draghi este pe deplin justificată, doar ieri, 25 noiembrie, înregistrându-se în Italia peste 13.000 de infectări cu Covid-19, determinându-l să introducă așa-numitul „certificat verde” inclusiv în zona albă, începând cu data de 6 decembrie (chiar când românii sărbătoresc Moș Nicolae).

Într-o perioadă în care numărul de infectări cu Covid-19 crește de la o zi la alta, revenirea la măștile obligatorii în centrele marilor orașe (de la Milano până la Padova, trecând prin Bologna) este o propunere care și-a găsit multe adeziuni, informează Fanpage.

Astfel, se revine la purtarea obligatorie a măștii nu numai în spații închise, ci și în aer liber. Printre alții, primarii din Milano, Bergamo și Bologna au semnat de ieri noile restricții. Dar să vedem în detaliu cum se prezintă situația pe regiuni.

Caracterul obligatoriu al acestei măsuri de siguranță, purtarea măștii inclusiv în aer liber, nu a fost niciodată eliminat în regiunea Campania, condusă de Vincenzo De Luca. La fel, regiunea Piemont a păstrat această măsură de siguranță, dar numai în apropierea școlilor. Iar de aproximativ o săptămână, măsura s-a reîntors și în Sicilia.

Lombardia

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Conform unei ordonanțe aprobată de Municipalitate, purtarea măștilor în aer liber este obligatorie în centrul orașului Milano, pentru a ține sub control al patrulea val de Covid-19.

„De sâmbăta viitoare, 27 noiembrie, la Milano, între orele 10 și 22, în fiecare zi, va fi obligatorie purtarea măștii chiar și în aer liber, de-a lungul axei dintre Piazza San Babila și Piazza Castello”, se arată în document. Obligația rămâne în vigoare până la 31 decembrie, subliniind invitația prefectului de a se lua toate măsurile posibile în orașe, pentru a proteja oamenii de posibila răspândire a Covid-19.

Primarul orașului Bergamo, Giorgio Gori, a procedat similar cu colegul său milanez „pentru a evita situațiile de contagiune și pentru a încerca să avem un Crăciun cât mai liniștit”. Ordonanța lui Gori prevede purtarea măștii „în fiecare zi de la 10 dimineața până la 22 seara,” începând cu 27 noiembrie.

Același lucru este valabil și pentru orașul Varese, unde tânărul primar, Davide Galimberti, pregătește o ordonanță ce va intra în vigoare din după-amiaza zilei de 26 noiembrie și va fi valabilă pe parcursul întregii perioade a sărbătorilor de iarnă, până la 9 ianuarie 2022.

Emilia Romagna

Masca este obligatorie în aer liber și în centrul orașului Bologna. Aceasta este ordonanța semnată ieri de primarul Matteo Lepore: „Din 26 noiembrie 2021 până în 9 ianuarie 2022, în zona centrului istoric delimitată de șoseaua de centură” va fi obligatorie „purtarea dispozitivelor de protecție respiratorie chiar și în toate locurile exterioare.”

Veneto

Încă de ieri, 25 noiembrie, de la miezul nopții a intrat în vigoare ordonanța dată de primarul din Padova, Sergio Giordani, care introduce obligativitatea purtării măștii, chiar și în aer liber, în zona delimitată de zidurile vechi, din secolul al XIV-lea, ale orașului Padova.

De asemenea, masca va fi obligatorie la Veneția în unele zone din centrul istoric și de pe continent la evenimentele de Crăciun, în timpul cărora se așteaptă o creștere a afluxului de oameni, cu posibilitatea ulterioară de a se crea adunări. Măsura este stabilită prin ordonanța semnată de primarul Luigi Brugnaro, cu referire la unele evenimente ce vor avea loc începând cu Sărbătoarea Madonnei della Salute.

Valle d’Aosta

Purtarea măștii este obligatorie și în centrul orașului Aosta, în weekend și de sărbători. Primarul municipiului Aosta, Gianni Nuti, a semnat recent ordonanța care va intra in vigoare de mâine și va dura până pe 9 ianuarie. Decizia a fost luată „din cauza reapariției pandemiei de Covid-19,” ținând cont că până la sfârșitul sărbătorilor de iarnă „pe străzile și în piețele incluse în axele Decumano și Cardo Massimo, precum și în zonele învecinate, vor avea loc evenimente și demonstrații cu riscul consecințelor unor adunări.”