Italia a pus sub sechestru un iaht care i-ar aparține lui Putin. Valorează 700 de milioane de euro

Un iaht de 140 de metri și în valoare de 700 de milioane de euro a fost pus sub sechestru de guvernul italian după ce autoritățile locale au descoperit că ar avea legături cu Vladimir Putin și guvernul rus. Ambarcațiunea mai este denumită, de altfel, și „Iahtul lui Putin”.

Potrivit presei italiene, iahtul se numește „Șeherezada” și, aparent, era deținut de oligarhul Eduard Khudainatov, care nu se află încă pe lista persoanelor asupra cărora Uniunea Europeană a impus sancțiuni fiindcă au legături cu guvernul rus.

Cu toate acestea, anchetatorii de la Garda Financiară din Italia au descoperit că, deși iahtul era proprietatea unei societăți petrolifere ruse cu sediul în insulele Cayman, al cărei beneficiar este Khudainatov, avea foarte multe legături cu guvernul rus.

Mai mult, scrie ziarul italian Il Fatto Quotidiano, aceste legături ar fi fost evidențiate în fața anchetatorilor chiar de premierul italian Mario Draghi.

Prin urmare, ministrul Economiei din Italia a semnat un decret prin care a pus iahtul Șeherezada sub sechestru deoarece „sunt prezente legături economice și de afaceri semnificative din partea persoanei care dispune de iaht, ca și titular efectiv, cu persoane de la vârful guvernului rus și cu alte persoane din lista de la Anexa I a Regulamentului UE nr. 269/2014 a Consiliului din 17 martie 2014, care prevede măsuri restrictive cu referire la acțiuni ce compromit sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Șeherezada era ancorată în portul din Marina di Carrara (provincia Massa Carrara din Toscana) încă din luna septembrie a anului trecut, deoarece era supus unor lucrări de mentenanță și urma să părăsească teritoriul Italiei la jumătatea lunii iunie.

Conform unei anchete efectuate de New York Times însă, în cursul zilei de marți, 4 mai 2022, iahtul a fost alimentat cu combustibil și au fost efectuate diferite probe în mare pentru a verifica funcționarea corectă.

Tot New York Times a fost publicația care a dezvăluit inițial că unii membri ai echipajului de pe ambarcațiune făceau referire la aceasta ca fiind „iahtul lui Putin”.

Ulterioare investigații efectuate de CIA ar fi confirmat ulterior că iahtul aparținea într-adevăr președintelui rus și că societatea condusă de Khudainatov este doar un paravan.

Distribuie acest articol