Italia: Ramadani condamnat la 8 ani pentru tentativa de omor asupra româncei Alina Emilia Pavel

Shavel Ramadani, cetățeanul macedonean rezident în Italia care în data de 17 noiembrie 2018 a încercat să o ucidă pe iubita sa româncă, Alina Emilia Pavel, aruncându-i acid pe față și apoi înjunghiind-o cu un cuțit, a fost condamnat astăzi la 8 ani de închisoare.

Procesul a fost condus de judecătorul pentru audieri preliminare, Domenico Potetti, iar procurorul ceruse ca Ramadani să fie condamnat la 14 ani de închisoare, dar acesta a fost condamnat în final la numai 8 ani.

Alina, în vârstă de 31 de ani și Ramadani, în vârstă de 33 de ani, au avut o relație de lungă durată, până când tânăra română a decis că nu mai vrea să aibă de-a face cu el. Macedoneanul se pare că avea o soție și copii în Macedonia, pe care i-a abandonat pentru femeia română.

Alina Emilia Pavel și Shavel Ramadani

În timpul procesului, Ramadani și-a justificat gestul ca fiind provocat de faptul că Alina nu voia să renunțe la locul de muncă de la un club de noapte din localitatea Civitanova Marche, provincia Macerata. Acuzatul a mărturisit că a „văzut negru în fața ochilor” în acea zi și a decis să-i arunce acid pe față.

Alina a reușit să fugă în acel moment, deși câțiva stropi de acid i-au ajuns pe față și i-au provocat răni la ochiul stâng. S-a ascuns într-un restaurant din apropiere, „Tonno e Salmone”, dar bărbatul macedonean a ajuns-o din urmă și a înjunghiat-o cu un cuțit de trei ori, iar una dintre loviturile de cuțit i-a străpuns ficatul.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Riccardo Scoponi, proprietarul restaurantului, este cel care i-a salvat viața Alinei. Intervenția eroică a acestuia a făcut ca violența asupra tinerei românce să nu se termine cu decesul acesteia. Scoponi a sărit imediat asupra bărbatului macedonean și l-a trântit la pământ. Apoi, ajutat de un bucătar, l-a blocat până la sosirea forțelor de ordine.

«Am auzit o femeie strigând „Ajutor, mă omoară!” şi am intervenit. Nu mi-am dat seama de gravitatea situaţiei decât după ce am realizat că doamna era înjunghiată în abdomen», povestește Riccardo Scoponi, în vârstă de 29 de ani, citat de Cronache Maceratesi. „Fata a intrat plângând în restaurant, în jurul orelor 18:40. Pe faţă avea un lichid care strălucea, ne-a spus că a fost stropită cu acid şi că are nevoie să meargă la baie ca să se spele. Ne-am dus cu ea şi după 30 de secunde, în restaurant a intrat un tânăr care a spus că este soţul femeii şi a întrebat unde este. Ca să o putem proteja, ne-am prefăcut că nu ştim. Era extrem de ameninţător. L-am întrebat pe cine caută, însă, fata, în momentul în care i-a auzit vocea, i-a strigat să plece”, povestea atunci Scoponi.

„Mai întâi, a tras-o de păr. Apoi l-am văzut cum scoate un cuţit din geacă. Am încercat să-l opresc şi să-l trag pe coridor. A vrut să mă lovească și pe mine apoi a înjunghiat-o pe fată. L-am imobilizat dar încerca continuu să mă lovească pentru a se elibera și a termina traba cu femeia. În acel moment au intervenit angajații mei,  Francesco Sfredda și Dewan Bashar, s-au aruncat peste noi și ne-au trântit pe amândoi la pământ. În timpul ăsta, agresorul a pierdut din mână cuțitul”, îşi mai amintește bărbatul italian.

Decizia judecătorului este cu atât mai surprinzătoare cu cât Ramadani nu este la primul episod de acest gen, deși un denunț oficial nu a fost depus niciodată de Alina către autoritățile italiene. Tânăra româncă povestea pentru presa italiană cum bărbatul macedonean a încercat, de asemenea, să o stranguleze în anul 2016 și în 2017 a ajuns la spital după ce Ramadani a înjunghiat-o.

„Era violent, pentru el nu exista nu pot sau nu vreau. În 2017 m-a înjunghiat și mi-a spus că dacă spun cuiva mă omoară, că nu-mi voi mai vedea fiul niciodată și că apoi se omoară și el”, spunea Alina.

Procuratura a deschis o altă anchetă în privința acelor precedente și Ramadani a fost pus sub acuzație și pentru stalking, leziuni personale și violență sexuală.

@rotalianul