Muncitori români, victime ale exploatării și abuzurilor pe șantierele de construcții din centrul Italiei

Procurorul provinciei Macerata, din regiunea Marche, Giovanni Giorgio, a deschis un dosar de investigații pe șantierele de construcții a caselor (Sae), pentru victimele cutremurelor care au avut loc în centrul Italiei în ce privește presupusele nereguli în gestionarea forței de muncă denunțate de sindicatele CGIL și Fillea provinciale, relatează agenția de presă ANSA.

Procurorul provinciei Macerata, Giovanni Giorgio

Procurorul Giorgio a subliniat: „protecția drepturilor lucrătorilor, în ceea ce privește toate formele de exploatare și abuz, constituie unul dintre obiectivele esențiale ale instituției noastre”.

Șantierele de construcții a caselor pentru victimele cutremurelor din zonă, au fost contractate de consorțiul Arcale, care a câștigat o licitație organizată de Protecția Civilă națională.

Sindicatele au denunțat prezența a numeroși muncitori români, în special la Ussita, care ar fi angajați fără să se bucure de regulile contractuale italiene și chiar să fie repatriați în caz de accident. Muncitorii români se pare că ar fi fost recrutați direct din România, cu promisiunea unui contract de muncă și plata a 50 de euro pe zi dar realitatea, odată ajunși la fața locului, era cu totul alta. Aceștia erau constrânși să lucreze cu o plată minimă, fără un contract de muncă, iar în caz de accident la locul de muncă erau trimiși înapoi, în țară, fără nici un fel de despăgubire.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ambasada României din Italia s-a autosesizat iar filiala sindicatului Cgil Macerata a fost contactată de către oficiali ai statului român, care efectuează o monitorizare în diverse regiuni italiene asupra fenomenului „caporalato” și asupra exploatării muncitorilor români de pe teritoriul Italiei.