Italia: Un regizor român a câștigat marele premiu al Festivalului de Film de la Trieste

Cea de-a 33-a ediție a Festivalului de Film de la Trieste s-a încheiat cu decernarea premiului pentru cel mai bun lungmetraj filmului „Întregalde”, al regizorului român Radu Muntean.

Juriul, format din Edvinas Pukšta, Dubravka Lakić și Emanuela Martini, a votat în unanimitate ca filmul românesc „Întregalde” să primească marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

„Cel mai imprevizibil film al competiției!”, au declarat jurații conform Cineuropa.

Filmul începe cu trei orășeni care merg într-un sat din județul Alba să doneze pachete cu mâncare. Rămân blocați pe un drum noroios și se întâlnesc cu un bătrân pe care vor să-l ajute.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Când văd că problemele care apar sunt mai importante decât generozitatea, cei trei încep să-și pună la îndoială fiecare decizie. Apar certuri, momente disperate în care-și pierd speranța, conflicte ce-i dezbină.

Pe tot parcursul acestor momente tensionate, personajele încep să-și pună întrebări despre propriul lor altruism. Cum ar trebui să-l ajute pe bătrân? Dacă își pun în pericol propriile vieți pentru o faptă bună? Răspunsurile variază de la personaj la personaj, dar dinamica dintre ele păstrează interesul pe tot parcursul filmului.

Vedeta filmului e personajul Kente Aron, jucat de Luca Sabin, bătrânul senil care devine punctul central al poveștii cu cât ne apropiem mai mult de final. E mult spus jucat, pentru că Luca Sabin nu e actor, dar prezența lui pe ecran e capitală pentru „Întregalde”. Merită văzut și pentru acest personaj cu adevărat fascinant. Radu Muntean a avut o sclipire de geniu când s-a decis să-l folosească în film pe acest localnic din comuna Rîmeț, menționează publicația Hotnews.