Italia: Un regizor român a câștigat marele premiu al Festivalului de Film de la Trieste

Cea de-a 33-a ediție a Festivalului de Film de la Trieste s-a încheiat cu decernarea premiului pentru cel mai bun lungmetraj filmului „Întregalde”, al regizorului român Radu Muntean.

Juriul, format din Edvinas Pukšta, Dubravka Lakić și Emanuela Martini, a votat în unanimitate ca filmul românesc „Întregalde” să primească marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

„Cel mai imprevizibil film al competiției!”, au declarat jurații conform Cineuropa.

Filmul începe cu trei orășeni care merg într-un sat din județul Alba să doneze pachete cu mâncare. Rămân blocați pe un drum noroios și se întâlnesc cu un bătrân pe care vor să-l ajute.

Când văd că problemele care apar sunt mai importante decât generozitatea, cei trei încep să-și pună la îndoială fiecare decizie. Apar certuri, momente disperate în care-și pierd speranța, conflicte ce-i dezbină.

Pe tot parcursul acestor momente tensionate, personajele încep să-și pună întrebări despre propriul lor altruism. Cum ar trebui să-l ajute pe bătrân? Dacă își pun în pericol propriile vieți pentru o faptă bună? Răspunsurile variază de la personaj la personaj, dar dinamica dintre ele păstrează interesul pe tot parcursul filmului.

Vedeta filmului e personajul Kente Aron, jucat de Luca Sabin, bătrânul senil care devine punctul central al poveștii cu cât ne apropiem mai mult de final. E mult spus jucat, pentru că Luca Sabin nu e actor, dar prezența lui pe ecran e capitală pentru „Întregalde”. Merită văzut și pentru acest personaj cu adevărat fascinant. Radu Muntean a avut o sclipire de geniu când s-a decis să-l folosească în film pe acest localnic din comuna Rîmeț, menționează publicația Hotnews.

- Continuarea după publicitate -