Italia: român găsit la aeroport cu 1,4 kg de aur ascuns, riscă o amendă de până la 24.000 de euro

Un cetățean român care intenționa să se deplaseze cu avionul din Italia spre România, pornind de la aeroportul Orio al Serio din Bergamo, a fost prins zilele trecute cu 1.400 de grame de aur nedeclarat și ascuns într-o valiză.

Potrivit Milano Today, metalul prețios a fost găsit sub formă de plăcuțe și mici fragmente care erau ascunse în căptușeala valizei, iar bărbatul român spera să treacă neobservat la aeroport și să urce în avion cu aur cu tot. Vameșii însă, cu ajutorul Gărzii de Finanțe, l-au reținut pe român înainte de decolarea avionului și au pus aurul sub sechestru.

Valoarea totală a aurului ascuns în valiza românului era de 61.877,77 euro, iar acesta riscă acum o amendă între 10% și 40% din valoarea aurului. Mai exact, între 6.200 și 24.000 de euro.

Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti dintr-o țară UE cu suma de 10 000 de euro/persoană sau mai mult, în numerar (sau echivalentul în alte monede/obiecte), trebuie să declaraţi suma autorităţilor vamale.

Reamintim pe această cale că legea italiană, prin Decretul de Lege nr. 195/20087, prevede la Articolul 3, punctul 1, că oricine intră sau iese din Italia cu o sumă egală sau mai mare de 10.000 de euro, este obligat să declare acest lucru la Agenția Vamală (Agenzia delle Dogane).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pentru a face acest lucru, este necesar să completați o declarație de transfer de bani în numerar, după modelul care-l puteți descărca de aici.