Italia: românii stau la coadă pentru a-și înmatricula mașinile în această țară

În dimineața zilei de luni, 10 decembrie, birourile „UMC – Ufficio Motorizzazione Civile” (Oficiul Vehicule Civile) din Pisa s-au aflat în fața unor dificultăți administrative după ce s-au trezit cu zeci de români prezenți la rând de la primele ore ale dimineții pentru a cere informații despre înmatricularea autovehiculelor în Italia și despre procedurile care trebuiesc făcute în acest sens. Personalul birourilor nu a reușit să facă față numărului mare de clienți, în special de origine română, scrie quinewspisa.it.

„Ufficio Motorizzazione Civile” din Pisa (Toscana) s-a trezit în urma modificării Codului rutier italian, cu un volum de muncă mai mare decât capacitatea pusă la dispoziție de personalul care lucrează în prezent în instituția respectivă. În dimineața zilei de luni, coada mare care se formase la biroul respectiv, formată din cetățeni străini cu precădere de origine română, a creat panică printre angajații instituției. Angajații vor fi nevoiți să facă adevărate „salturi mortale“ în sarcinile care urmează să fie efectuate., specifică sursa citată.

Situația va fi sub control începând de mâine cu suplimentarea de personal administrativ care să pună la dispoziția clienților informații clare cu ceea ce trebuie să facă pentru a fi în regulă conform legii.

Noile modificări din Codul Rutier italian interzic circulația mașinilor cu numere românești în Italia, dacă proprietarul este rezident de mai mult de 60 de zile în această țară

De asemenea, decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul italian interzice și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate, indiferent dacă șoferul are procură sau contract de comodat pe numele său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Noua legislație prevede că, în cazul în care vehiculul nu este înregistrat în Italia, proprietarul trebuie să meargă la „Ufficio Motorizzazione Civile” unde să ceară un document (foglio di via) pentru a putea duce vehiculul în țară.

În schimb, pentru a transfera în Italia un autovehicul achiziționat din altă țară, el trebuie înmatriculat la oficiul regional al Oficiului Vehicule Civile (UMC – Ufficio Motorizzazione Civile) și înscris în Registrul Public Auto (PRA – Pubblico Registro Automobilistico).