„Italia a salvat viața fetiței mele, este un miracol că ea trăiește acum”. Povestea unei concurente de la „Românii au talent”

Canalul de televiziune ProTv ne prezintă impresionata poveste a unei tinere românce din Italia, participantă la concursul „Românii au talent” care a ajuns la cea de-a patra ediție. Claudia Vesa, în vârstă de 21 de ani, a interpretat aria „O sole mio”, care a emoționat și impresionat juriul și publicul, iar mama sa a dezvăluit pentru sursa citată povestea care se află în spatele acestei voci.

Claudia s-a născut la Timișoara și încă de mică a avut probleme de sănătate. Medicii au diagnosticat-o cu  fenilcetonurie, o boală genetică gravă care, în lipsa unui tratament adecvat, duce la o întârziere mintală cu instalare progresivă, fiindu-i afectate văzut, auzul, vorbitul și mersul.

„Dacă nu ajungeam în Italia, Claudia murea. Este un miracol foarte mare”, a povestit mama tinerei fete

Părinții au hotărât să plece cu ea în Italia, unde s-au şi stabilit şi unde Claudia a început să facă fizioterapie, ca să poată merge și vorbi. „Claudia s-a născut cu o boală metabolică foarte, foarte gravă. Medicii mi-au spus că nu există tratament în România, mi-au zis că este retardă. Pe măsură ce trecea timpul, boala se agrava, a început să aibă crize epileptice, își pierduse auzul și văzul. Nu știam ce să facem, mi-a fost greu să accept situația și să o las să moară”, povestește mama tinerei.

Când Claudia a început școala, au apărut alte probleme. Abia la 13 ani, ea a început să scrie și să citească. Are doar liceul terminat și știe doar italiana, pentru că i-a fost imposibil să învețe alte limbi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„A mers la o școală normală, în Italia nu sunt școli pentru copii handicapați. Nu reușea să scrie și să facă calcule foarte bune, dar desena foarte frumos. La început, nu putea să perceapă literele așa cum le vedem noi în mod normal, deci nu putea să învețe să scrie și să citească. Doar desena”, spune mama ei.

La 16 ani, Claudia a început să cânte pentru prima dată, inspirată de mama ei, care cânta prin casă sau la karaoke. La 18 ani, Claudia a început să interpreteze arii din opere, fără să învețe de la nimeni, apoi a început să ia lecții de canto clasic.

În Italia, aceasta a participat la concursuri de muzică, a apărut și la posturi locale de TV, a fost și la preselecțiile unui alt concurs de talente. „Acum nu reușește să facă multe, dar cântă. Pentru fiica mea, muzica înseamnă totul, pentru că având problemele ei de sănătate, nu reușește să facă alte lucruri, iar cântatul este lucrul care îi iese foarte bine”, a încheiat mama tinerei.

Fotografia articolului este prezentă pe pagina publică Facebook, a fanilor româncei Claudia Vesa.