Italia, schimbări în Codul rutier: Sancțiuni severe pentru cei care folosesc telefonul la volan

Autoritățile italiene urmează să introducă în perioada următoare sancțiuni severe în noul Cod rutier pentru a răspunde la creșterea numărului de accidente.

Matteo Salvini, unul dintre principalii promotori ai modificărilor, a accentuat nevoia de schimbări stricte pentru a „opri masacrele din weekenduri”, menționând cele 200 de decese înregistrate de la începutul anului pe șoselele Italiei.

Conform La Repubblica, principalele modificări includ:

Telefonul la volan: o amendă majorată pentru cei care folosesc telefonul sau trimit mesaje în timp ce se află la volan, cu sancțiuni care variază între 422 și 1697 euro, iar în caz de recidivă, amenda poate ajunge până la 2588 euro. În plus, se pierd între 8 și 10 puncte de pe permis.

Conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise: revocarea permisului până la 3 ani. Pentru recidiviști, nivelul maxim admis de alcool în sânge este 0.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sistemul Alcol-lock: Un dispozitiv care împiedică pornirea mașinii dacă detectează alcool. Va fi obligatoriu și trebuie instalat pe cheltuiala proprietarului vehiculului.

Sancțiuni severe pentru parcarea neregulamentară: amenzile pentru parcarea în locuri rezervate persoanelor cu dizabilități sau autobuzelor se dublează.

Trotinete electrice: casca devine obligatorie, chiar și pentru adulți. Fiecare trotinetă va necesita înregistrare și asigurare.

Domenico Musicco, președintele Asociației „Victime ale Accidentelor Rutiere și de Muncă” (Avisl onlus), a comentat noile reglementări, spunând:

„Este bine să vedem sancțiuni mai stricte legate de alcool și utilizarea telefonului mobil la volan. Cu toate acestea, fără o creștere a controalelor și o adevărată politică de prevenție, aceste norme riscă să devină doar niște simple declarări de intenții.”

După aprobarea inițială în iunie, noul pachet legislativ a trecut printr-o serie de revizuiri și se așteaptă ca decretul să fie prezentat în Parlament în octombrie.

Alte modificări propuse sunt legate de regulile de circulație pentru pietoni și cicliști, cu un accent pe crearea mai multor piste pentru bicicliști.

Aceste modificări sunt parte a unui efort continuu al Italiei de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a reduce numărul de accidente și victime pe drumurile sale.