Italia: Şcoala românească de vară de la Rignano Flaminio își deschide porțile la 23 iunie

Şcoala de vară de la Rignano Flaminio – Italia, ediția a IV-a – „Artă şi cultură în satul românesc prin ochii copiilor”, își va deschide curând porțile. Activităţile dedicate copiilor şi adolescenţilor se derulează în perioada 24 iunie – 21 iulie 2019.

Într-un comunicat trimis agenției de presă Agerpres, organizatorii menționează:

În al patrulea an consecutiv, Şcoala de vară a Schitului Ortodox Român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Rignano Flaminio îşi deschide porţile la 23 iunie 2019 în prezenţa elevilor şi a părinţilor, dar şi a părintelui Ieromonah Ştefan. Proiectul din acest an intitulat „Şcoala de vară de la Rignano Flaminio – Artă şi cultură în satul românesc prin ochii copiilor”, care se derulează în perioada 17 iunie – 30 septembrie 2019, este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, având ca obiectiv dezvoltarea capacităţii de integrare activă a imigranţilor de origine română în spaţiul socio-economic european prin valorificarea aptitudinilor personale şi a aportului autohton.

Pentru prima dată, ca partener în acest proiect s-a alăturat şi Seminarul teologic liceal Sfântul Gheorghe din Roman, judeţul Neamţ.

Cine sunt beneficiarii acestei Şcoli de vară?

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De cursurile Şcolii de vară pot beneficia copiii şi adolescenţii români şi moldoveni cu vârste între 3 şi 17 ani, precum şi părinţii, care locuiesc în apropierea Schitului Ortodox Român „Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul” în localităţile Morlupo, Rignano Flaminio, Civita Castellana si Sant Oreste.

Activităţile dedicate copiilor şi adolescenţilor se derulează în perioada 24 iunie – 21 iulie 2019 şi sunt organizate în cadrul unor laboratoare tematice, care vizează identitatea română, creativitatea şi expresivitatea-valorizarea exprimării libere a ideilor, emoţiilor şi imaginaţiei prin el de fel de activităti de creaţie, de dezvoltare personală şi de jocuri sociale şi recreative.

Ca şi în celelalte trei ediţii, proiectul „Şcoala de vară de la Rignano Flaminio Ediţia a IV-a – Artă şi cultură în satul românesc prin ochii copiilor” se va desfăşura la sediul aşezământului mânăstiresc ortodox românesc – Schitul Ortodox Român “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”.

Ce se învaţă la aceste laboratoare tematice?

Activităţile cu copii (atelierele expresiv-creative şi de dezvoltare personală) se vor baza pe educaţia non-formală şi vor fi focalizate pe creşterea competenţelor lingvistice, a abilităţilor psihosociale şi creative.

Laboratoarele din cadrul Şcolii de vară de la Rignano Flaminio vor avea anumite tematici:

– Pictură: fie prin temă, fie prin metoda abordată, aceste activităţi vor oferi copiilor oportunitatea de a-şi exprima nemijlocit atitudinea faţă de naţiunea de care aparţin. La finalul cursului copiii vor realiza o expoziţie de imagini/tablouri, vor primi premii simbolice şi diplome onorifice de participare.

– Punctul românesc – atelier de lucru manual: copiii vor învăţa să tricoteze şi să croşeteze. Datorită acestei arte decorative, a cusutului, cultura română deţine un tezaur demn de apreciat, care prin intermediul iei a fost recunoscut şi în plan european. Această îndeletnicire (care dezvoltă deopotrivă abilităţi cognitive şi practice) trebuie perpetuată în rândul tinerelor generaţii – mai ales a celor de peste hotare – care prin acest atelier de lucru se vor familiariza cu tehnicile de cusut tradiţionale, cu podoabele populare, dar şi cu elementele de decor care dau unicitate spiritualităţii româneşti.

– Atelier de poveşti: cei mai mici dintre „şcolari” (cu vârste între 3 şi 7 ani) vor beneficia anul acesta de o activitate interactivă care îmbină teatrul, improvizaţia şi desenul pentru a reconstitui o poveste. Este o modalitate de încurajare a copiilor de a se exprima, de a le deschide apetitul către lectură şi de a le oferi un mic bagaj al identităţii româneşti pe care orice copil cu origini române ar trebui să-l poarte cu sine.

– Woorkshop interactiv „Uniunea Europeană şi Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene pe înţelesul copiilor”: în cadrul unei mese rotunde se vor da răspunsuri pe înţelesul tuturor la întrebări de genul: “Ce este Uniunea Europeană?”, „Ce înseamnă că România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru 6 luni?” „De ce este importantă preşedinţia Uniunii Europene?”. Scopul acestui workshop este de a familiariza copiii şi tinerii cu informaţii privind Uniunea Europeană, învâţământul, toleranţa şi prietenia, drepturile şi obligaţiile pe care le avem în calitate de cetăţeni europeni.

– Tradiţii, basme şi eroi de la noi – şezătoare cu legende istorice: în cadrul acestui acest atelier – prin intermediul legendelor şi a anecdotelor cu conţinut istoric – se urmăreşte micşorarea sincopei cultural-emoţionale a copiilor prin evidenţierea modelelor de eroism, dreptate, luptă pentru independenţa, muncă şi nu în ultimul rând iubire faţă de ţară.

– Limba română prin poveşti şi poezii: copiii vor juca în mai multe scenete regizate, care sunt în realitate adaptări ale operelor cu valoare patriotică ale marilor scriitori români. Literatură patriotică este o latură importantă a programelor şcolare pentru învăţământul inferior. Acest lucru demonstrează nu doar importanţa modelului şi a raportării continue la istoria neamului, dar şi necesitatea că acestea să fie transpuse expresiv de poeţi şi dramaturgi tocmai pentru a ajunge mai uşor la conştiinţa copiilor.

Activităţile dedicate părinţilor se vor derula în perioada 1 august – 30 septembrie 2019 sub forma unor întâlniri informale cu scopul încurajării comunicării şi a schimbului de experienţă între ei şi cei mici, pe diverse teme legate de sfera relaţiei părinte-copil şi a provocărilor legate de tema integrării copiilor în contextul multicultural/multireligios/multietnic în care trăiesc aceste familii.

De-a lungul celor trei ani de când la Schitul ortodox din Rignano Flaminio se organizează Şcoala de vară, preotul ieromonah Ştefan, susţinut de comunitatea enoriaşilor, dar şi cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia a organizat nenumărate evenimente culturale şi sociale dedicate celor mici, dar şi părinţilor.

Acestui proiect derulat de Schitului Ortodox Român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, i s-au alăturat ca parteneri media: Departamentul mass-media şi informare din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Radio România, TVRI, Trinitas TV, Gazeta Românească, agenţia de presă Agerpres.

Pentru mai multe detalii despre proiect şi înscrieri la Şcoala de vară 2019: Ieromonah Ştefan (Victor Simion) – egumen. Schitul Ortodox Român „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”
Tel: (+39) 3289107918; e-mail scoaladevararignanoflaminio@yahoo.com