Italia: Sfârșitul româncei Monica Gondoș, găsită fără suflare în locuința sa, are un vinovat

În ziua de 30 a lunii mai din acest an, o femeie română era găsită inertă, fără viață, pe podeaua casei sale, în fața ușii de la intrare. Un caz suspect încă de la început pentru autorități care au dispus efectuarea unei anchete, chiar dacă inițial totul părea a fi un accident domestic. Rezultatele autopsiei și rezultatele anchetei au scos la iveală amănunte care i-au făcut pe anchetatori să-l acuze de sfârșitul femeii pe partenerul său de viață. Femeia ar fi decedat în urma violențelor procurate de către acesta.

Monica Gondoș avea 53 de ani când a fost găsită fără suflare în locuința sa din Pescara, în Abruzzo

Pe corpul conaționalei noastre medicii au observat încă de la început prezența unor vânătăi, în zona pieptului, pomeților și a buzelor, compatibile cu o cădere, chiar dacă de la o primă constatare făcută de medicul legist corpul nu prezenta alte semne de violență. Femeia s-ar fi putut simți rău și ar fi căzut provocându-și astfel contuziile respective, aceasta a fost prima ipoteză a anchetatorilor, dar rezultatele autopsiei și a cercetărilor care au avut loc între timp, au demonstrat faptul că decesul Monicăi a fost cauzat de partenerul ei de viață, un bărbat tot de naționalitate română, pe nume Gelu Cherciu, în vârstă de 67 de ani.

Gelu Cherciu a fost arestat miercuri, 28 noiembrie și este acuzat că ar fi provocat sfârșitul Monicăi Godoș

Bărbatul este acuzat de rele tratamente continue, bătăi  care au dus la decesul femeii, așa cum reiese din rezultatele autopsiei efectuate de medicul legist Cristian D’Ovidio. În confirmarea acestei ipoteze ar exista și câteva declarații din partea unor martori, inclusiv a celor două fiice ale victimei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Medicul  D’Ovidio a stabilit că vânătăile de pe corpul femeii au fost „consecințe ale acțiunilor politraumatice suferite de victimă, probabil cu puține ore înainte de moartea sa. Decesul a apărut din cauza insuficienței cardiorespiratorii provocate de două coaste fracturate care au perforat plămânul victimei în urma loviturilor primite în spinare.”

Femeia română locuia pe via Colle Orlando și trupul ei neînsuflețit a fost găsit jos, pe pardoseala casei, lângă ușa de la intrare

Pentru anchetatori, între Monica și Gelu în ziua de 30 mai s-ar fi iscat o ceartă care s-a sfârșit în cel mai trist mod. Bărbatul a chemat poliția spunând că tocmai intrase în casă unde și-a găsit partenera de viață, jos, pe podea și probabil aceasta a căzut pe scări. Când carabinierii, conduși de comandantul Massimiliano Di Pietro și căpitanul Antonio Di Mauro, au sosit la fața locului l-au găsit pe Gelu Cherciu în chiloți, desculț și în stare de ebrietate. Românul a fost apoi transportat la spital unde i s-au recoltat probe privind consumul de alcool. Rezultatul autopsiei trupului neînsuflețit al victimei a scos însă la iveală faptul că decesul Monicăi ar fi avut loc cu mai mult de 5 ore înainte ca bărbatul să sune la 112.

În cursul interogatoriului, Cherciu a declarat mai întâi că a văzut-o pe Monica pentru ultima oară la ora 16:00, iar apoi a schimbat versiunea declarând că de fapt erau orele 11:30-12:00 și a negat categoric că a bătut-o.

Fiicele victimei, cu toate acestea, au spus anchetatorilor că între mama lor și Cherciu aveau loc adesea conflicte violente, astfel încât, în mai multe rânduri, Monica pe al cărui corp erau mereu semne evidente de violență, căuta ajutor și adăpost în casa fetelor sale timp de câteva zile. Ea nega totuși că era lovită de partenerul ei și spunea că a fost un incident și a căzut provocându-și singură rănile.

În consecință, potrivit magistratului Nicola Colantonio, Gelu Cherciu „abuza de obicei de băuturi alcoolice și nu reușea să-și stăpânească acțiunile violente”. Bărbatul român a fost arestat și este acuzat de procurarea loviturilor cauzatoare de moarte în cazul decesului Monicăi Godoș.

Sunteți victimă sau martor la scene de violență domestică?

Vă reamintim datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.