Italia: Șoferul român care s-a răsturnat cu autobuzul școlar plin de copii, declarat nevinovat de instanță

Denis Panduru, în vârstă de 51 ani, cu dublă cetățenie italiană și română, lucra ca șofer pentru o cooperativă de prestări servicii din provincia Padova și conducea un autobuz școlar în localitatea Arquà Petrarca. La ora 13:40 din data de 17 mai 2019, Panduru a provocat un accident cu autobuzul pe care-l conducea și la bordul căruia se aflau 13 elevi de școală primară și gimnazială, reușind să răstoarne autovehiculul într-o curbă.

Autobuzul școlar răsturnat. Foto: ilgazzettino.it

Din fericire, 11 dintre copii au suferit doar câteva răni ușoare și zgârieturi, în timp ce 2 elevi au fost internați pentru a fi monitorizați cu grijă, dar nu s-au găsit complicații nici asupra lor. Șoferul român în schimb a fost arestat după câteva ore, acuzat fiind de fugă de la locul faptei fără să acorde primul ajutor, abandon de minori, vătămare corporală din culpă și, în baza testului de alcoolemie făcut de polițiști în momentul arestării, era acuzat că a condus sub influența alcoolului.

Panduru a fost ținut sub arest însă doar trei zile, fiindcă judecătorul pentru anchete preliminarii a constatat atunci, pe baza celor declarate de martori, că bărbatul român nu fugise de la locul accidentului fără să acorde primul ajutor copiilor, ci dimpotrivă, i-a scos unul câte unul din autobuz cu ajutorul unei alte persoane și le-a scos chiar și ghiozdanele, punându-i în siguranță pe toți. Abia după ce s-a asigurat că elevii sunt bine și nu au suferit răni grave șoferul român a decis să fugă, lăsând copiii în grija altor adulți interveniți la locul accidentului, la baza fugii sale fiind de fapt frica de furia părinților care ar fi putut să se abată asupra lui, relatează ziarul Il Gazzettino.

În ceea ce privește acuzația de condus sub influența alcoolului, Procuratura din Padova a constatat că Panduru avea o alcoolemie de 0,3 grame pe litru și asta la două ore după accident. Conform legilor din Italia, pentru un grad de alcoolemie sub 0,8 grame pe litru se poate aplica doar o sancțiune administrativă și nu una penală.

În final, Parchetul s-a văzut nevoită să ceară judecătorului pentru anchete preliminarii, Claudio Marassi, să arhiveze cazul pe motiv că faptele bărbatului nu constituie infracțiuni penale, iar instanța a acceptat cererea. Rămâne însă acuzația de vătămare corporală din culpă pentru care Denis Panduru este judecat într-un proces separat care se află încă pe rol.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Denis Panduru, 51 de ani, absolvit de acuzațiile de fugă de la locul accidentului, abandon de minori și conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate. Foto: ilgazzettino.it
Distribuie acest articol