Italia solicită un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de lucrători sezonieri în agricultură

Ministrul Agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, se va întâlni luni cu ambasadorul României în această țară pentru a discuta despre redeschiderea fluxului de lucrători sezonieri în agricultură, scrie Il Sole 24. Muncitorii români care ajutau Italia la strânsul recoltelor reprezentau o treime din lucrătorii străini în acest domeniu.

După ce Comisia Europeană a dat undă verde circulației în anumite condiții a muncitorilor sezonieri agricoli, ministrul italian a început demersurile pentru a găsi o modalitate de a readuce în Italia mâna de lucru din Europa de Est, imperios necesară strângerii recoltelor agricole.

„Sunt în contact cu aceste țări – a spus ministrul – și luni mă voi întâlni cu ambasadorul României în Italia. Aceste coridoare de tranzit pentru facilitarea circulaţiei lucrătorilor sunt importante, dar nu suficiente. Este necesar să identificăm soluții specifice, de la țară la țară și acum lucrăm în acest sens.”

Conform datelor oficiale, 107.000 de lucrători sezonieri agricoli vin din România în fiecare an pentru a-i ajuta pe italieni la recoltarea fructelor și legumelor. Acest număr ar reprezenta o treime din totalul lucrătorilor străini, iar prezența românilor acum pe câmpurile acestei țări a devenit absolut indispensabilă, scrie sursa citată.

Ettore Prandini, președintele Coldiretti (Confederația Națională a Cultivatorilor) a salutat pozitiv această inițiativă: „Este nevoie să ajungem la un acord cu guvernele țărilor din Europa de Est pentru a relua fluxul lucrătorilor străini pe câmpurile italiene. Trebuie încheiat cu aceste țări un proiect care să garanteze siguranța și sănătatea lucrătorilor, astfel încât, atunci când se întorc în țara lor de origine, să nu fie puși în carantină.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Germania va permite muncitorilor străini să intre în țară pentru a ajuta la recoltarea de fructe și legume, a anunțat joi, 2 aprilie, guvernul federal, anunțând relaxarea restricțiilor impuse anterior pentru combaterea coronavirusului.

Ministerul german al Agriculturii a anunțat joi că a convenit un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite accesul în țară pentru aproximativ 40.000 de muncitori agricoli în luna aprilie, iar în luna mai pentru alți 40.000 de muncitori.