Italia, soprana Gabriela Băncilă: „Doresc să ajut copii talentați și fără posibilități materiale din România”

Soprana româncă Valentina Gabriela Băncilă din Italia, dorește să ajute cu lecții de canto copii talentați din România care nu își permit un profesor privat. Redăm mai jos anunțul pe care Gabriela Băncilă l-a trimis redacției noastre spre publicare:

„Doresc să ajut copii talentați din România, care nu au posibilități financiare, să aibă un mentor și un profesor privat (de preferință elevi din provincie, până în 18 ani sau care sunt încă studenți).

  • Ofer 2 burse de studiu, pentru masterclass-ul de canto din 15 – 25 iunie.
  • Ofer 2 burse de studiu pentru cursurile de muzică (2 sau 3 ore pe săptămână). Vă ofer tot sprijinul meu, pentru a vă îndeplini visul.

Tot ce trebuie să faceți este să-mi trimiteți un video în privat, pe pagina de Facebook Soprana Gabriela Bancila, până pe data de 20 mai 2020, în care să interpretați o piesă, iar eu îi voi alege pe cei mai talentați dintre voi. Lecțiile vor avea loc prin intermediul aplicației Whatsapp. Vă mulțumesc anticipat!”

Valentina Gabriela Băncilă s-a născut la Focșani, în județul Vrancea, pe 6 august 1993.

Încă de mică a iubit muzica și dansurile populare. În 1999 s-a mutat la Brăila, urmând cursurile Școlii Generale nr 7. „Ion Creangă”, la învățătoarea Stana Cioroiu. Făcea parte din corul școlii și a avut susținere necondiționată a doamnei profesoare de muzică, Doinița Rădoi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La 8 ani s-a înscris la Școala Populară de Artă de la Palatul Copiilor, la clasa domnului profesor coregraf Vasile Lipan, în „Ansamblul Mugurașul.” Artista ne-a destăinuit: „Îi interpretam cântecele Mariei Dragomiroiu, care era idolul meu. La 10 ani am avut însă primul meu impacat cu opera, după ce am văzut-o și am ascultat-o pe marea noastră soprană Mariana Nicolesco, într-un concert în oraș. Din acel moment, mi-am dorit să devin și eu o soprană.”

Soprana Valentina Gabriela Băncilă

Era în anul 2006 și Valentina Gabriela Băncilă avea doar 13 ani când s-a mutat definitiv în Italia, alături de mama sa.

„În 2008 am intrat pentru prima oară la o școala de muzică ușoară, în provincia Pisa, deși eu îmi doream să cânt muzică populară. În 2009, la liceul economic unde studiam, doamna care era pe post de portar mi-a spus că era prezent în liceul nostru pentru preselecții primul maestru și pianist al tenorului Andreea Bocelli. Mi-a recomandat să mă prezint și eu, mai ales că ea îi spusese deja că în liceu este o fată română, Valentina Gabriela, care cântă tare frumos. Bineînțeles eu cântam muzică ușoară, blues, jazz etc. M-a ascultat și a vrut să ia legătura imediat cu mama mea. Maestrul Giovanni Meozzi a vorbit apoi cu mama și i-a spus că o voce ca a mea se întâlnește foarte rar și că vrea să mă ajute.”

Tânăra româncă s-a prezentat mai târziu la lecțiile profesorului și își amintește cu plăcere de satisfacția pe care a avut-o când acesta i-a spus, după ce a intonat câteva note mai acute: „Tu ești o soprană, tu o să devii ca Maria Callas, mamma mia che voce!”

„Era în 2009 și aveam doar 16 ani – ne povestește Gabriela – pentru mine a fost o mare satisfacție, un vis împlinit, cel de a afla că am aptitudini de soprană.” Câteva luni mai târziu intră la Academia de Muzică din Pisa, la clasa canto lirico. După un an de studiu, a urmat cursul de profesioniști.

„În 2010 s-a întâmplat o mare minune, m-am reîntors la prima mea dragoste, muzica populară. Am început să merg la spectacolele organizate în comunitatea românească din Italia, mai întâi la Pontedera, apoi la Florența, dar primul mare spectacol a fost la Perugia unde am debutat lângă marea doamnă a cântecului popular românesc, Maria Ciobanu. Săptămână de săptămână plecam în spectacole pe teritoriul Italiei alături de Gheorghe Turda, Dumitru Farcaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Ștefania Rareș etc.”, ne-a mărturisit soprana româncă.

În anul 2011 a fost invitată să participe la un concurs pentru o bursă de studiu la Scala din Milano. „Pe atunci aveam 17 ani ani, iar ceilalți concurenți aveau de la 28 la 30 de ani”, ne-a spus Gabriela. „Nu am câștigat acea bursa dar am fost tare apreciată.”

Am rugat-o pe Valentina Gabriela Băncilă să ne rezume câteva dintre succesele pe care le-a avut de-a lungul ultimilor ani:

„În anul 2011 am câștigat marele premiu la primul Festival Românesc în Italia, organizat la Milano de Digi Mobil. În 2014 la Verona am cântat în duet cu Direcția 5 piesa „Povestea noastră”. În anii 2016-2017 am participat la Sanremo la evenimentele de gală, organizate special pentru interpreții de operă. În 2018 am debutat în România la Românii au talent, unde am avut un succes enorm. În 2019 am debutat în Sicilia printr-un spectacol minunat, iar în 2018 am cântat împreuna cu Marcel Pavel la Roma, în concertul de Crăciun.”

Între timp, artista româncă și-a definitivat studiile la Conservatorul Mascagni din Livorno.

Deși plecată la o vârstă fragedă, Gabriela Băncilă nu a uitat nicio clipă de România, de meleagurile natale și acum, când trecem cu toții printr-o perioadă deosebit de dificilă, vrea să fie alături de copiii talentați, dar fără posibilități materiale, din țara unde s-a născut și a copilărit.